Amnestys formand løsladt i Tyrkiet

Amnestys formand løsladt i Tyrkiet

Amnestys bestyrelsesformand i Tyrkiet, Taner Kilic, kan endelig smage friheden efter otte måneder bag tremmer. Men han og ti andre aktivister er stadig anklaget for at støtte terrororganisationer.

Opdatering 1. februar klokken 10:35: Siden denne artikel blev offentliggjort den 31. januar 2018 er der sket en overraskende udvikling. Læs her!

Efter otte måneder bag tremmer i Tyrkiets største fængsel blev Amnestys tyrkiske formand, Taner Kilic, endelig løsladt efter et retsmøde i Istanbul den 31. januar.

”Det er en umådelig lettelse, at Taner Kilic nu kan komme hjem til sin kone og sine døtre. Men vi glemmer ikke, at tusindvis af andre uskyldige mennesker fortsat sidder bag tremmer i Tyrkiet uden skyggen af beviser for, at de har begået en forbrydelse”, siger Gauri van Gulik, der leder af Amnestys europæiske kontor.

Terroranklager opretholdes

Over en million mennesker fra 194 lande har siden Taner Kilic’ anholdelse den 6. juni 2017 skrevet breve til de tyrkiske myndigheder for at få ham og ti andre menneskerettighedsforkæmpere løsladt. De øvrige ti – deriblandt Amnestys direktør Idil Eser – blev løsladt i oktober. Men anklagerne om at stå i ledtog med en eller flere terrorbevægelser opretholdes for dem alle.

”Disse grundløse anklager er et forsøg på lukke munden på kritiske stemmer i Tyrkiet, men det har kun medvirket til at sætte fokus på vigtigheden af menneskerettigheder og de mennesker, der dedikerer deres liv til at forsvare dem”, siger Gauri van Gulik.

Kampen fortsætter

Dagens retsmøde i Istanbul blev overværet af en række observatører fra Amnesty International og fra EU-landenes ambassader i Tyrkiet samt af Taner Kilic’ familie. Taner Kilic var ikke selv til stede, men blev afhørt via et videolink fra Europas største fængsel, hvor han har siddet siden juni 2017.

”I dag kan vi fejre løsladelsen, men i morgen fortsætter vi vores kamp for at få droppet alle anklager mod Taner Kilic og de øvrige ti aktivister samt alle andre uskyldige ofre for Tyrkiets brutale kampagne mod civilsamfundet”, siger Gauri van Gulik.

”Vi retter en stor tak til de mere end en million mennesker, der har krævet Taner Kilic løsladt. De er beviset på, at vi kan skabe forandring, når vi står sammen med én stemme”, siger Gauri van Gulik.

Sagen mod Taner Kilic og de ti andre menneskerettighedsforkæmpere fortsætter den 21. juni, hvor de igen skal møde i retten for at forsvare sig mod de absurde anklager om at støtte terrororganisationer og Gülen-bevægelsen, som ifølge anklagemyndigheden stod bag det mislykkede kupforsøg i juli 2016.