Rusland begik en klar krigsforbrydelse, da landets militær bombede teatret i Mariupol i Ukraine i marts, konkluderer Amnesty International efter måneders research og analyse.
Indenfor havde hundredvis af civile søgt sikkerhed.
Udenfor havde lokale på begge sider af bygningen skrevet det russiske ord for ”børn” med så store bogstaver, at det ville kunne ses af russiske piloter og på satellitfotos.
Alligevel bombede russiske styrker den 16. marts teatret i den ukrainske by Mariupol – et angreb der gik verden rundt, og som Amnesty efter måneders research nu klassificerer som en klar russisk krigsforbrydelse.
“Mange mennesker blev såret og dræbt i dette nådesløse angreb. Den Internationale Straffedomstol og alle andre med jurisdiktion over forbrydelser begået under denne konflikt, skal efterforske dette angreb som en krigsforbrydelse. Alle ansvarlige skal holdes ansvarlige for at have forårsaget sådan død og ødelæggelse”, siger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekretæ
Amnestys kriseresearchere har interviewet 52 overlevere og øjenvidner, heraf indhentet 28 vidneberetninger fra overlevere som befandt sig indenfor eller tæt ved teatret under angrebet.
Amnesty konkluderer, at angrebet på teatret efter alt at dømme blev udført af russiske kampfly, som smed to 500kg bomber, der detonerede samtidig.
Eksplosionerne fik teatrets tag og store dele af bygningens bærende mure til at kollapse.
Voldsomme bomber
Amnesty International bestilte en ekstern fysiker til at bygge en matematisk model af detonationen for at bestemme hvilken eksplosivvægt, det ville kræve at forårsage graden af ødelæggelser set på teatret.
Konklusionen er, at bomberne havde en eksplosivvægt på 400-800 kg. Baseret på tilgængelig viden om bomberne i Ruslands arsenal, mener Amnesty International, at bomberne højst sandsynligt var to 500 kg. bomber af den samme model, hvilket ville give en samlet eksplosivvægt på 440-600 kg.
De mest sandsynlige russiske fly, som kan have gennemført angrebet, er flerfunktionelle jagerfly – såsom Su-25, Su-30 eller Su-34 – som findes på nærliggende russiske flyvepladser og ofte er set operere over det sydlige Ukraine.
Amnesty International undersøgte også flere alternative teorier om, hvem der var ansvarlig for angrebet, og hvilke våben der måtte være blevet brugt.
Baseret på de tilgængelige troværdige beviser, er det Amnestys vurdering, at et bevidst russisk luftangreb rettet mod et civilt objekt er den mest plausible forklaring.
Dusinvis af dræbte
Amnesty International vurderer, at mindst et dusin mennesker blev dræbt i angrebet og sandsynligvis mange flere, eftersom adskillige overlevere og vidner beskrev, at de havde set døde mennesker, som de ikke kunne identificere
Mange andre blev alvorligt såret.
Amnestys anslåede tabstal er lavere end andre kilders tidligere offentliggjort skøn.
Amnestys vurdering afspejler det faktum, at et stort antal mennesker havde forladt teatret i løbet af de to dage, der gik forud for angrebet, og de fleste af dem, der blev tilbage, var i teatrets kælder og andre områder, der var beskyttet mod den fulde belastning af eksplosionen.
Læs mere: Sådan dokumenterer Amnesty angreb på civile i Ukraine