Mens Saudi-Arabien forsøger at forbedre sit globale image, fortsætter undertrykkelsen for fuld kraft internt i landet. På femårsdagen for drabet på journalisten Jamal Khashoggi har vi samlet fem af dette års vigtigste historier fra Saudi-Arabien.
Henrettelser i hobetal
I et forsøg på at lukke ned for kritiske stemmer bruger Saudi-Arabien i stor stil henrettelser mod landets befolkning. I begyndelsen af september kunne det nationale pressebureau i landet fortælle, at kongedømmet havde udført henrettelse nummer 100 i det igangværende kalenderår, og at myndighederne i gennemsnit havde henrettet fire mennesker om ugen igennem hele august. Tidligere på året slog Saudi-Arabien en skræmmende rekord ved at henrette 81 mennesker på bare en enkelt dag. Amnesty International betragter det officielt oplyste omfang af henrettelser som minimumstal.
Dødsdom på baggrund af anonyme tweets
Mohammad bin Nasser al-Ghamdi, en pensioneret lærer fra Saudi-Arabien, blev i 2022 hentet af sikkerhedsstyrker. I juli 2023 blev han dømt til døden. Han er dømt i henhold til saudisk antiterrorlov, hvor han angiveligt kritiserede Saudi-Arabiens konge, kronprins og udenrigspolitik, samt opfordrede til at løslade tilbageholdte religiøse overhoveder. Al-Ghamdi havde samlet 10 følgere, og han havde ifølge Human Rights Watch tweetet under 1000 på sine to anonyme konti på mediet X (tidligere kendt som Twitter).
Bryder eget løfte om at stoppe henrettelser af børn og unge
På trods af saudiske myndigheders løfte om at stoppe henrettelser af børn og unge under 18 år, fortsætter Saudi-Arabien ufortrødent. Amnesty International har dokumenteret, at syv unge mænd under 18 år sidder på dødsgangen. Seks af de syv tilhører det shiamuslimske mindretal i landet, som ofte er genstand for diskrimination og groft uretfærdige retssager.
Forfølger menneskerettigheds forkæmpere
Amnesty International kunne i februar 2023 dokumentere 67 sager, hvori kvinder og mænd er blevet dømt uforholdsmæssigt hårdt for fredeligt at give deres mening til kende på sociale medier. Amnesty International vurderer, at der findes flere sager af denne type end de offentligt kendte. Fangerne er blevet udsat for krænkelser som isolation i flere måneder, de er nægtet kommunikation med familie, venner og presse, nægtet adgang til advokat bistand og hat fået forbud mod at rejse fra kongedømmet.
Massedrab på migranter på grænsen mellem Saudi Arabien og Yemen:
I august kunne Human Rights Watch dokumentere, at etiopiske migranter i massevis er blevet dræbt på grænsen mellem Saudi-Arabien og det krigshærgede Yemen. Kilder beretter, at saudiske grænsevagter blandt andet har skudt flygtninge på nært hold, og at de i nogle tilfælde havde spurgt de etiopiske flygtninge om, hvilke lemmer de ville skydes i.