I efteråret 2024 kan I booke et oplæg med en menneskerettighedsforkæmper fra Østeuropa, der kommer ud på jeres skole og fortæller om deres personlige rettighedskamp knyttet til temaerne i undervisningsforløbet.
Oplægget er gratis og på engelsk.
Menneskerettighedsforkæmperne
Ytringsfrihed – Belarus – sep.-nov.
Sonja Jemialjanava er menneskerettighedsaktivist fra Belarus, og arbejder i menneskerettighedsorganisationen Human Constanta. Hun studerer pt. i Malmø i Sverige og besøger til efteråret danske uddannelsesinstitutioner for at fortælle om sin personlige erfaring med konsekvenserne ved fake news og censur af ytringsfriheden i Belarus.
Sonja kan bookes på udvalgte uger i perioden i uge 36, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48.
Fake news – Moldova – uge 43 + 44
Constanța Botnar er menneskerettighedsforkæmper i Amnesty Moldova.
Constanta fortæller om krigen i Ukraine og dens indvirkning på regionen samt om fake news, misinformation og den russiske indflydelse i Moldova.
Constanța Botnar kan bookes i uge 43 + 44
LGBTI+ – Polen– uge 45 + 46
Dominik Kuc (venstre) og Jan Grobelny (højre) er medlemmer af den polske organisation GrowSPACE, der støtter uddannelse og mental sundhed hos børn og unge i Polen. Dominik har blandt andet taget initiativ til projektet ”The LGBTQ + School Ranking”, hvor unge på baggrund af andre unges erfaringer kan vælge et trygt, inklusivt og åbent gymnasium.
Jan er selv gymnasieelev i Polen. Dominik og Jan besøger Danmark sammen, og under overskriften “LGBTQI+ i Polen – en lang vej i EU” afholder de interaktive workshops om menneskerettighedssituationen for polske LGBTQI+-personer.
De kan bookes i uge 45 + 46.
Krigens følger – Ukraine – uge 39
Daryna Mizina er menneskerettighedsaktivist i Amnesty Ukraine, men lever pt. i eksil på grund af krigen i landet. Daryna fortæller om sin personlige erfaring med at have rødder i et land man må rejse væk fra, og fortæller også om LGBTI+rettigheder i en ukrainsk kontekst.
Daryna Mizina kan bookes i uge 39.
Værd at vide
- Forløbet varer 1-2 timer inkl. et inddragende oplæg om den valgte tematik og efterfølgende spørgsmål og klassedebat
- Oplæggene er på engelsk. Hvis der er behov, kan der på forhånd aftales en oversættelsesmulighed fra Amnesty facilitator.
- Oplæggene afholdes inden for tidsrummet 10-15 på hverdage.
- Oplægsholderen vil blive ledsaget af en person fra Amnesty
- Oplægget er gratis, og Amnesty dækker transportomkostninger for oplægsholderen.
- Hvis I har mulighed for at sørge for frokost til oplægsholder og ledsager inden/efter oplægget, tager de gladeligt imod tilbuddet
- Der skal være brugbare lokaler til antallet af elever og tekniske faciliteter som projektor, lærred e.l. og højtalere.
- Der skal være en lærer til stede for hver deltagende klasse, som har ansvar for at forløbet foregår med god stemning og uden forstyrrelser.
Booking
Når du sender din forespørgsel, giver du samtykke til, at vi må kontakte dig enten på mail eller på telefon i forbindelse med planlægning af oplægget. Oplæg planlægges fra august 2024 og frem.