Tyrkiet forlænger fængsling af Amnesty-chef

En domstol i Istanbul, Tyrkiet, besluttede onsdag, at Taner Kilic, bestyrelsesformand i Amnestys tyrkiske afdeling, skal forblive fængslet frem til 31. januar 2018. Han har siddet varetægtsfængslet siden 6. juni. Amnesty rapporterer, at anklageren ikke fremlagde ét eneste bevis for påstanden om terrorvirksomhed.

Amnesty Internationals delegation sad på tilhørerbænkene, da endnu et retsmøde i terrorsagen mod 11 personer med tilknytning til Amnesty International onsdag gik i gang. Blandt de anklagede er bestyrelsesformand Taner Kilic og direktør Idil Eser.



Tilhørerbænkene var fyldte til sidste plads under onsdagens retsmøde i Istanbul. Amnesty sendte en delegation på otte specialister. Andrew Gardner, nummer tre fra højre, tweetede direkte fra retsmødet.



Andrew Gardner, der er Amnestys Tyrkiet-researcher, sad i retssalen og tweetede direkte, mens retsmødet foregik. Han citerede blandt andet Taner Kilic under hans vidneforklaring, som blev fremført via videolink fra byen Izmir:

 ”Er det min fejl, at politiet ikke har afleveret sin rapport? Men jeg er den, der bliver straffet. Jeg har været fængslet i nu næsten seks måneder i en celle med plads til otte personer sammen med op til 23 andre. Hvornår bliver rapporten afleveret? Efter halvandet år? To år? Det kan ikke fortsætte sådan her”.





Retsmødet endte med, at dommeren besluttede, at der ikke alene er grundlag for, at anklagerne skal opretholdes, men også at Taner Kilic skal blive i sin celle i byen Izmir 475 kilometer sydvest for Istanbul indtil foreløbig 31. januar 2018, som er datoen for det næste berammede retsmøde i sagen.

John Dalhuisen, direktør for Amnestys europæiske kontor, udtalte i går efter retsmødet:

”I dag sønderknuste forsvarsadvokaterne og en uafhængig ekspert anklagerens argumenter. Alle bevismaterialer viser, at Taner er uskyldig. Men ikke desto mindre blev han denne aften sendt tilbage til sin overfyldte celle”.

John Dalhuisen fortsætter:

”Rettens beslutning om at ignorere bevismaterialet og opretholde fængslingen af Taner Kilic går stik imod al fornuft. Beslutningen er endnu en forpasset mulighed for at omgøre en stor uretfærdighed. Vi vil fortsætte med at kæmpe for hans løsladelse og for frafald af samtlige anklager mod ham og de ti andre anklagede”.

Det eneste positive, der kom ud af retsmødet, var, at Taner Kilic nu må modtage besøg i fængslet, at rejserestriktionerne mod tre andre anklagede blev ophævet, og at meldepligten for én anklaget blev annulleret.

Amnesty kræver omgående og betingelsesløs løsladelse og frafald af samtlige anklager mod alle 11.

 

Amnesty afslører falske beviser mod Amnesty-chef

Få her overblikket over terrorsagen mod Amnesty International

Kunstnere og politikere i protest mod Tyrkiet







<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>