Bahrains regime bliver mere brutalt

Bahrains regime bliver stadig mere brutalt

Amnesty International har netop udgivet ny rapport, som kaster lys over Bahrains undertrykkelse af menneskerettighederne og systemkritikere. I løbet af det seneste år har styret slået hårdt ned på enhver kritisk røst. Metoderne er chikane, ubegrundede fængslinger og tortur.

Den 25. maj i år ringer Ebtisam al-Saeghs telefon. Hun er menneskerettihedshedsforkæmper i Bahrain. Stemmen i røret er fra Det Nationale Sikkerhedsagentur (NSA), og hun får besked på at troppe op på deres kontor den følgende dag. Der lyder ingen yderligere forklaring, og hun får ikke udleveret en officiel indkaldelse.

Dagen efter møder hun op hos NSA og får straks bind for øjnene, hvorefter hun bliver seksuelt krænket, slået og tvunget til at stå op under et syv timer langt forhør.

Til Amnesty International fortæller Ebtisam al-Saegh: ”De slog mig på næsen og sparkede mig i maven. De vidste udmærket, at min næse netop var blevet opereret, og at jeg har en lidelse i tyktarmen. Ved min side kunne jeg høre et elektrisk apparat, som skræmte mig. Jeg besvimede to gange og blev vækket med en spand koldt vand i hovedet. De truede med at gøre skade på min familie, og at min mand ville blive arresteret og tortureret med elektriske stød. Mændene sagde, at ingen kunne beskytte mig. De fratog mig min menneskelighed. Jeg var deres bytte”.

Anklage om terror

Under den brutale afhøring bliver Ebtisam al-Saegh truet med yderligere overgreb, hvis hun ikke standser sine aktiviteter. Hun bliver løsladt kl. 23, men trods de alvorlige trusler fortsætter hun ufortrødent sit arbejde med at belyse myndighedernes overgreb på systemkritikere. Den 3. juli bliver hun atter arresteret og to uger senere anklaget for terrorrelateret aktivitet samt varetægtsfængslet i seks måneder, mens en yderligere efterforskning sætter i gang.



Ebtisam al-Saegh er menneskerettighedsforkæmper i Bahrain. Hun har talt åbent om myndighedernes overgreb på systemkritikere og deltog i et møde i FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve 2017. Hun er nu arresteret for anden gang og sidder varetægtsfængslet for terrorrelateret virksomhed.



Forfølgelse og tortur

Ebtisam al-Saegh er bare én af de 169 systemkritikere, som Amnesty Internationals nye rapport, No one can protect you: Bahrain’s year of crushing dissent, dokumenterer er blevet arresteret, tortureret, truet eller forbudt at rejse ud af landet.

“Bahrain’s regering har brugt en lang række værktøjer til undertrykkelse, herunder chikane, vilkårlig tilbageholdelse og tortur, og har formået at knuse et tidligere blomstrende civilsamfund og reducere det til et par ensomme stemmer, som stadig tør udtale sig”, siger Philip Luther, Amnesty Internationals direktør for research i Mellemøsten og Nordafrika og fortsætter:

“De fleste fredelige kritikere, hvad enten de er menneskerettighedsforkæmpere eller politiske aktivister, føler nu, at risiciene ved at udtrykke deres synspunkter er blevet for høje i Bahrain.”

Siden midten af 2016 har regimet slået hårdere og hårdere ned på kritikere af styret. Den brutale og vidtrækkende kampagne har ramt menneskerettighedsforkæmpere, advokater, journalister, politiske aktivister, gejstlige og fredelige demonstranter. Styret har oven i købet chikaneret aktivister, der befinder sig uden for landets grænser. 

I den ét-årige periode har Bahrains regering samtidig iværksat en gennemgribende indsats mod landets politiske opposition og har med ubegrundede anklager opløst de to store oppositionsgrupper al-Wefaq og Waad og i juni 2017 lukket landets eneste uafhængige avis, Al Wasat. På avisens hjemmeside er der offentliggjort en meddelelse fra Bahrains Ministerium for Information, som erklærer, at avisen den 4. juni bragte en leder, der skader landets forbindelser med et “arabisk søsterland”. Ministeriet angiver angiver ikke hvilket land, der tænkes på.

Forfølgelsen af politiske ledere og medlemmer af politiske grupperinger tog fart i maj 2017. I perioden juni 2016-juni 2017 har Amnesty International modtaget rapporter om ni tilfælde, hvor kritikere er blevet tortureret. Otte af dem fandt sted maj 2017.

”Vi har hørt skrækindjagende beskyldninger om tortur i Bahrain. De må straks effektivt efterforskes og de ansvarlige skal bringes for en domstol”, siger Philip Luther, Amnesty Internationals direktør for research i Mellemøsten og Nordafrika.

Håbet bristede

I 2011 gik store folkemængder på gaden i Bahrain. Kravet var politiske, økonomiske og sociale reformer. Sikkerhedsstyrkerne reagerede med at fængsle, torturere og dræbe demonstranter, og efter internationalt pres nedsatte landets konge Hamad bin Isa Al Khalifa samme år en uafhængig kommission, som skulle undersøge overgrebene og komme med anbefalinger til reformer, der i fremtiden skulle sikre menneskerettighederne.

Kommissionen afleverede sin rapport, og håbene var høje, da kongen proklamerede, at han ville implementere samtlige af kommissionens anbefalinger. Der blev gennemført en række juridiske reformer og etableret institutioner, som skulle sørge for, at de ansvarlige blev stillet for en domstol. Men reelt skete der ikke meget. Den udbredte straffrihed fortsatte og domstolene blev ikke mere uafhængige.



Manama, Bahrain, 21. februar: Bahrains sikkerhedsstyrker brugte gummikugler og tåregas under demonstrationerne for reformer.



Manama, Bahrain, 22. February 2011: Hundreder af tusinder deltog i “Martyrmarchen” til ære for tidligere dræbte demonstranter. Andre steder i byen blev der afholdt både begravelser og andre demonstrationer til støtte for kongen og regimet.





Fravær af internationalt pres  

På trods af den eskalerende situation i Bahrain er de fleste regeringer verden over forblevet tavse. Det gælder også USA og Storbritannien, som ellers har stor indflydelse i landet. Fra Obama lød det i september 2016, at USA kun ville sælge jagerfly til Bahrain, hvis der skete ”fremskridt for menneskerettighederne”. Men siden Trump overtog embedet, har tonen været en anden. I marts 2017 annullerede han betingelserne for salget af flyene, og to måneder senere udtalte han at ”der ikke vil være nogle spændinger med denne administration”.



Riyadh, Saudi-Arabien, 21. maj 2017: Præsident Donald Trump mødes med Bahrains Hamad bin Isa Al Khalifa. Trump udtalte:”Vore lande har et vidunderligt forhold, men det har været en smule anspændt. Men det bliver ikke anspændt med denne administration. Vi får et meget meget langsigtet forhold”.



”Storbritanniens og USA’s manglende vilje til at påpege den katastrofale udvikling i menneskerettighederne igennem det forgangne år har opmuntret styret til at accelerere undertrykkelsen af de få tilbageværende dissidenter”, udtaler Philip Luther, Amnesty Internationals direktør for research i Mellemøsten og Nordafrika og fortsætter:

”Udsigterne for menneskerettighederne i Bahrain ser nedtrykkende ud, hvis myndighederne får lov at fortsætte deres overgreb. De skulle begynde med at tage fat i tøjlerne på sikkerhedsstyrkerne, løslade samvittighedsfanger og tillade civilsamfundets organisationer at arbejde igen. Der skal sikres retfærdighed til alle, der er blevet udsat for tortur og andre krænkelser”.