Dødsstraf 2016: Kina skjuler sin blodige rekord



Dødsstraf 2016: Kina skjuler sin blodige rekord

Amnesty har netop offentliggjort sin årlige rapport om dødsstraf verden rundt. Den dokumenterer, at Kina henretter flere end resten af verden tilsammen, og at landet stadig betragter omfanget som en statshemmelighed. Derimod er USA for første gang i ti år fraværende på listen over de fem lande, som henretter flest. Samtidig har et rekordstort antal lande nu lagt dødsstraffen helt på hylden.

Kina henrettede sidste år flere mennesker end alle andre lande gjorde sammenlagt. Men hundredvis af sagerne findes ikke i den database, som de kinesiske myndigheder har givet offentligheden adgang til med det erklærede formål at sikre åbenhed og gennemsigtighed i retssystemet. 

Det viser med al tydelighed, at den kinesiske regering fortsat hemmeligholder antallet af udstedte og eksekverede dødsdomme i landet, siger Amnesty. Samtidig med organisationens globale dødsstrafstatistik udgiver Amnesty for første gang en særskilt undersøgelse af de kinesiske myndigheders hemmeligholdelse af det høje antal henrettelser, som finder sted i landet: 

”Kina vil gerne være førende på den internationale scene, men når det kommer til dødsstraf, er Kina førende på den værst tænkelige måde, nemlig ved at henrette flere mennesker om året end noget andet land i verden”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International. 

Kinas tomme løfter om åbenhed

FN og store dele af det internationale samfund har i fire årtier anmodet Kina om at offentliggøre dokumentation for omfanget af dødsdomme og henrettelser, og Kina har da også i flere omgange lovet mere åbenhed på området. Men der har foreløbig været tale om tomme løfter. Al kinesisk statistik om dødsstraf er stadig klassificeret som statshemmeligheder, og myndighederne afviser blankt at svare på spørgsmål om den systematiske mørklægning.

Regeringen modsiger ofte sig selv, mener Amnesty. Nogle gange lyder det, at statistikken ikke findes, andre gange at den findes i særlige rapporter om regeringens arbejde. Ifølge Amnesty er det sidste udsagn desuden misvisende, da tal om dødsstraf bliver klumpet sammen med tal om andre slags domme, uden der er mulighed for udskille dødsdommene. Det er derfor ganske enkelt umuligt at få en opgørelse.

Kinas Kommunistiske Parti har i årevis antydet, at det arbejder for en fuldstændig afskaffelse af dødsstraffen – på et ukendt tidspunkt langt ude i fremtiden. 

Regeringens nuværende standpunkt er “fortsat at anvende dødsstraf, men strengt og fornuftigt at begrænse dens anvendelse i overensstemmelse med loven”.

Kinas officielle udtalelser, om at dødsstraf bliver anvendt sjældnere og sjældnere, mangler stadig at blive underbygget af konkrete beviser.

 

Tusinder af mennesker bliver årligt henrettet i Kina, vurderer Amnesty, men der findes ingen opgørelser, der gør rede for omfanget.

 

USA – ikke længere i top fem
For første gang siden 2006 er USA ikke længere på listen over de fem lande, der henretter flest fanger. 20 personer blev henrettet i 2016, en halvering siden 1996. 2.832 fanger sidder dog fortsat på dødsgangen.  

Kun fem amerikanske stater henrettede fanger i 2016. Alabama, Florida, Georgia, Missouri og Texas henrettede sammenlagt 20 mennesker i løbet af året. Desuden modtog 32 personer dødsdomme i 13 stater.

Antallet af henrettede i USA har været støt faldende siden 2009. Det skyldes på den ene side et fald i opbakningen til dødsstraf, men også at flere stater på grund af restriktioner har vanskeligt ved at få adgang til de medicinske stoffer, der skal i dødssprøjten. Desuden presses flere stater af retssager, der har til formål at bremse brugen af dødelige indsprøjtninger, mener Amnesty.

”Brugen af dødsstraf i USA er på sit laveste niveau siden de tidlige 1990’ere. Men vi må fortsat kæmpe for at holde fast, for henrettelserne kan risikere at vende stærkt tilbage. Det chokerende høje antal henrettelser, der efter planen skal eksekveres over en periode på 10 dage i Alabama i denne måned, er et tydeligt eksempel på, hvor hurtigt billedet kan ændre sig”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Bølge af henrettelser i Vietnam

I Vietnam viser nye afsløringer, at antallet af henrettelser er langt højere end hidtil antaget. I februar 2017 kunne vietnamesiske medier afsløre, at landet i al hemmelighed havde henrettet 429 mennesker i perioden 6. august 2013 – 30. juni 2016. Kun Kina og Iran har i samme periode henrettet flere mennesker. Oplysningerne stammer fra landets ministerium for offentlig sikkerhed, og laver man en opgørelse over hvilke af verdens lande, der i alt har henrettet flest i perioden august 2013 til juni 2016, så kommer Vietnam ind på en tredjeplads kun overgået af Kina og Iran.

”Det chokerende omfang af henrettelser i Vietnam overskygger fuldstændig de seneste reformer af dødsstraffen i landet. Det rejser spørgsmålet om, hvor mange flere mennesker der har stået over for dødsstraf, uden at verden har vidst det”, siger Salil Shetty.

Også i Malaysia kom det efter politisk pres frem, at over 1.000 fanger sidder på dødsgangen, og at ni blev henrettet i 2016. Andre steder i regionen er der frygt for, at dødsstraffen bliver genindført. Det gælder i Phillippinerne, der ellers afskaffede dødsstraffen i 2006, og Maldiverne, der ikke har eksekveret henrettelser de seneste 60 år. 

 

På verdensplan er dødsstraf på retræte

Efter et historisk højt antal henrettelser på 1.634 i 2015 er der i 2016 globalt set sket et fald på 37 procent til 1.032 henrettelser, dokumenterer Amnesty.

Faldet skyldes primært, at Iran og Pakistan har henrettet markant færre mennesker end året forinden, men de to lande er stadig en del af blot en håndfuld tilbageværende stater, som stadig henretter på stor skala. 

”Flertallet af verdens stater accepterer ikke længere, at en stat tager et menneskes liv. At kun fire lande er ansvarlige for 87 procent af alle registrerede henrettelser viser, at dødsstraffen lever på lånt tid”, siger Salil Shetty.