Gynækologen: ”Jeg ville ønske, at den kæmpe beslutning ikke lå i mine hænder”

På Færøerne er det op til en læge og en gynækolog at vurdere, om en abort er lovlig eller ej. Træffer de den forkerte beslutning, risikerer de to års fængsel.

Gynækologen Diana Reynstind har længe forsøgt at holde sig ude af debatten om abort. 

”Den er så præget af spørgsmål om moral og følelser”, sukker hun.

Men efter i tre år at have arbejdet som gynækolog på Landssygehuset i Thorshavn, har hun alligevel valgt at stå frem og dele sin bekymring. Hun oplever nemlig, at hun som læge sidder med en uønsket magt, når en kvinde efter konsultation hos egen læge ansøger om abort.

Diana Reynstrind er gynækolog og har prøvet at holde sig ude af debatten om abort. Men nu har hun valgt at stå frem, fordi hun er bekymret over den magt, hun sidder med som læge.

”Jeg har 20 minutter til at vurdere, om en kvinde lever op til kriterierne for abort. Jeg kender ikke kvinden, og det er ubehageligt, at der er lagt op til, at jeg skal lave en moralsk bedømmelse af hende. Jeg ville ønske, at den kæmpe beslutning ikke lå i mine hænder”, siger Diana Reynstind. 

Da Danmark indførte fri abort i 1973, fulgte Færøerne ikke trop. Øgruppen beholdt den danske lovgivning, der blev indført i 1956, men som egentlig blot er en tilpasning af et abortforbud tilbage fra 1937.

Abort er forbudt med fire undtagelser: Hvis den gravide er i livsfare, fosteret er alvorligt sygt, graviditeten skyldes incest eller voldtægt, eller kvinden ikke er i stand til at tage sig af barnet. Men de undtagelser skal fortolkes af den gravides læge samt en gynækolog, som begge skal godkende eller afvise aborten. Det skaber usikkerhed for dem, der ønsker en abort og får et ukendt antal færøske kvinder til hvert år at tage turen over Atlanterhavet til Danmark, hvor de på privathospitaler skal betale mellem 6.000 og 12.000 kroner for at få foretaget indgrebet.

Jeg har 20 minutter til at vurdere om en kvinde lever op til kriterierne for abort.

Diana Reynstrind, gynækolog, Færøerne

Hun fortæller, at de kvinder, der søger om abort, ofte kender lovgivningen ganske godt – og hvilke undtagelser den indeholder. Det fører til et ydmygende rollespil mellem læge og patient, mener Diana Reynstind.

”Jeg skal fremlægge loven, som den ser ud. Og kvinderne ved, at de skal sige, at deres angst risikerer at bryde ud, eller at de overvejer selvmord. Loven lægger ansvaret for en beslutning vedrørende den gravides liv og familie over til mig i stedet for til kvinden selv”.

Abortforbuddet betyder også, at læger risikerer op til to års fængsel, hvis de foretager en abort på en kvinde, der ikke lever op til kriterierne.

”Den risiko hænger altid over ens hoved. Og selvfølgelig holder jeg mig inden for loven, men hvis nu en kvinde i hemmelighed optager mig med en mobiltelefon – for eksempel med en amerikansk pro-life organisation i ryggen – kan jeg risikere at blive hevet i retten,” siger Diana Reynstind.

Skriv under

Giv færøske kvinder ret til at vælge en abort

Kræv, at den færøske regering giver piger og kvinder ret til at bestemme over egen krop!

Gå til aktionen >