Laveste antal henrettelser i 10 år

Antallet af henrettelser verden over er faldet til det laveste niveau i ti år, viser Amnesty Internationals årlige rapport om den globale brug af dødsstraf og henrettelser. Enkelte lande som Saudi Arabien går imod trenden og henretter i stigende grad borgere.

Fra 2018 til 2019 faldt antallet af offentligt kendte henrettelser verden over fra 690 til 657 – det laveste antal i ti år.

Sådan lyder en af konklusionerne i Amnesty Internationals årlige rapport om den globale udvikling i antallet af henrettelser og dødsstraf, som Amnesty i mere end 40 år har kæmpet for at få afskaffet.

”Dødsstraffen er en forfærdelig og inhuman straf, og der er ingen dokumentation for, at den i højere grad end almindelig fængselsstraf forebygger kriminalitet. Det anerkender en stor majoritet af verdens lande, og det er opløftende at se, at brugen af henrettelser falder verden over”, siger Clare Alger, direktør for research i Amnesty International.

Støt kampen mod dødsstraf – bliv medlem af Amnesty

For første gang siden 2011 var der færre henrettende lande i det asiatiske stillehavsområde, hvor i alt syv lande i 2019 udførte henrettelser. Både Singapore og Japan henrettede betydeligt færre mennesker end året før, fra henholdsvis 15 til tre og 13 til fire.

Afghanistan udførte for første gang siden 2010 ingen henrettelser, ligesom Thailand og Taiwan ikke foretog henrettelser i 2019 modsat året forinden.

Lande som Kasakhstan, Rusland, Tadsjikistan, Malaysia og Gambia overholdt alle egne officielle stop i praksis af brugen af henrettelser. Positiv udvikling fandt også sted i Centralafrikanske Republik, Kenya, Gambia og Zimbabwe.

Derudover bevægede en række lande sig tættere på en afskaffelse af brugen af dødsstraf. Præsidenten for Ækvatorialguinea meddelte, at landets regering vil indføre lovgivning, som afskaffer dødsstraf i landet. I USA blev New Hampshire den 21. delstat til at afskaffe dødsstraffen for alle forbrydelser, og i delstaten Californien indførte guvernøren et officielt stop i praksis for henrettelser

Massiv stigning i Saudi Arabien og Irak

Trods den positive trend skiller en håndfuld stater sig ud ved at have henrettet flere borgere end tidligere.

Saudi Arabien henrettede 184 mennesker fra 2018-2019, hvilket er det højeste antal Amnesty nogensinde har dokumenteret i landet. Halvdelen af henrettelserne ramte udenlandske statsborgere og kom efter narkotika-relaterede domme og domme for drab.

Amnesty International har også kunne dokumentere, at Saudi Arabien har brugt dødsstraffen som et politisk våben imod kritikere fra landets shiamuslimske minoritet. Alene den 23. april 2019 henrettede kongedømmet 37 mennesker, herunder 32 mandlige shiamuslimer, som var blevet dødsdømt i sager om ”terrorisme” i retssager, der byggede på tilståelser frembragt under tortur.

Også i Irak steg antallet af henrettelser markant, ligesom Iran fortsatte med at henrette i et omfang, der gør landet til verdens næststørste statsbøddel kun overgået af Kina. I Kina er antallet af henrettelser en statshemmelighed, men Amnesty International vurderer, at tusindvis af henrettelser finder sted årligt.

”En mindre gruppe lande gik imod den globale bevægelse væk fra dødsstraffen ved i højere grad end tidligere at ty til henrettelser. Saudi Arabiens tiltagende brug er dødsstraf  – også som et politisk våben – er alarmerende. Og den massive stigning i henrettelser i Irak, hvor der næsten er tale om en fordobling på et år, er chokerende”, siger Clare Alger. 

Disse stater henretter flest

Kina (anslået i tusindvis af henrettelser), Iran (mindst 251 henrettelser), Saudi Arabien (mindst 184 henrettelser), Irak (mindst 100 henrettelser) og Egypten (mindst 32 henrettelser) var i 2019 verdens fem største statsbødler.

Samlet set er kun tyve lande ansvarlige for samtlige kendte henrettelser verden over. Blandt dem foretog landene Saudi Arabien, Irak, Sydsudan og Yemen flere henrettelser i 2019 end året før.

I Irak blev antallet af henrettelser tæt ved fordoblet, da landet henrettede 100 mennesker i 2019 mod 52 i 2018. Stigningen skyldes ikke mindst, at landet bruger dødsstraf i sager mod individer, der er anklaget for at være medlem af Islamisk Stat.

Globalt set har 106 lande ved lov helt afskaffet dødsstraffen, mens 142 lande i enten lov eller praksis har standset brugen af dødsstraf. 

”Vi opfordrer alle stater til at afskaffe dødsstraffen”, siger Clare Alger.

”Vi har brug for, at der bliver lagt et internationalt pres på verdens resterende bødler, så de en gang for alle afslutter denne umenneskelige praksis”. 


Henretter i skjul

Amnestys statistik om dødsstraf og henrettelser bygger på en række kilder: Officielle tal fra stater selv, afsagte domme i retssager, informationer fra dødsdømte individer, deres familier og juridiske repræsentanter, dokumentation fra andre ikke-statslige organisationer og medier. Amnesty inkluderer alene sager om dødsstraf og henrettelse, benådning og lignende i de tilfælde, hvor oplysninger i helt overvejende grad er bekræftet.

Flere stater undlader selv at offentliggøre information om deres brug af dødsstraf.

I Kina er dødsstraf og henrettelser behandlet som statshemmeligheder. Baseret på løbende monitorering er det Amnestys vurdering, at flere tusinde sidste år blev henrettet. Amnestys vurdering stemmer overens med de udmeldinger, som med mellemrum offentliggøres i kinesiske statsmedier. Amnesty opfordrer Kina til selv at offentliggøre information om landets brug af dødsstraf og henrettelse.  

Iran er verdens næststørste henretter, og landet henrettede i 2019 mindst 251 mennesker. Fire af de henrettede var under 18 gamle, på det tidspunkt hvor de begik den forbrydelse, som de blev dødsdømt for.

Den manglende gennemsigtighed i Iran gør det imidlertid svært at bekræfte det nøjagtige antal henrettelser, som risikerer at være langt højere.

I et tilfælde henrettede myndigheder i hemmelighed to drenge, Mahdi Sohrabifar og Amin Sedaghat, i fængslet Adelabad i byen Shiraz. Begge drenge var blevet arresteret som 15-årige og dømt for voldtægter efter en unfair retssag. Forud for deres henrettelser var drengene ikke engang blevet oplyst om, at de var dømt til døden. Deres kroppe bar også mærker efter piskeslag, som indikerede, at de var blevet pisket, før de døde.

”Selv de lande, som er de stærkeste fortalere for brugen af dødsstraf, har svært ved at retfærdiggøre brugen og forsøger sig i stedet med hemmeligholdelse. Mange af dem bruger ressourcer på at skjule, hvordan de bruger dødsstraffen, fordi de udmærket er klar over, at det vil udsætte dem for international kritisk bevågenhed”, siger Clare Alger.

”Hemmeligholdte henrettelser finder sted over hele verden. I lande som Hviderusland, Botswana, Iran og Japan udføres henrettelser uden nogen forudgående underretning af familiemedlemmer, advokater eller – i nogle tilfælde – de dødsdømte selv”, siger Clare Alger.


De centrale tal om dødsstraf og henrettelser i 2019

Amnesty International har registreret 657 henrettelser i alt 20 lande i 2019. Det er et fald på fem procent i forhold til året før, og det laveste antal i ti år.

Flest henrettelser fandt sted i Kina, Iran, Saudi Arabien, Irak og Egypten – i den rækkefølge.

Ser man bort fra Kina, forekom 86 procent af alle rapporterede henrettelser i bare fire lande: Iran, Saudi Arabien, Irak og Egypten.

Amnesty International er bekendt med mindst 2.307 dødsdomme i 56 lande i 2019.

Mindst 26.604 mennesker var verden over dødsdømte ved udgangen af 2019.

Stater henrettede i 2019 borgere med følgende metoder: Ved halshugning, med strøm, ved hængning, ved dødelig indsprøjtning og ved skydning.  

Mindst 13 offentlige henrettelser fandt sted i Iran.

Mindst seks mennesker, fire i Iran, et i Saudi Arabien og et i Sydsudan, blev henrettet som straf som forbrydelser, der skete, da de var under 18 år gamle.

En række lande uddelte dødsstraf efter retssager, som ikke levede op til internationale standarder for en fair rettergang: Bahrain, Bangladesh, Kina, Egypten, Iran, Irak, Malaysia, Pakistan, Saudi Arabien, Singapore, Vietnam og Yemen.

Amnesty International har arbejdet for at stoppe brugen af dødsstraf siden 1977. Dengang havde kun 16 lande afskaffet dødsstraf i lov eller i praksis. Ved udgangen af 2019 havde 142 lande gjort det samme.

Støt kampen mod dødsstraf – bliv medlem af Amnesty