Letlands grænsevagter tilbageholder og torturerer flygtninge og migranter

Familier på flugt bliver ved den lettiske grænse mødt med vold og tilbageholdelse, inden de skubbes tilbage over grænsen. Det viser en ny rapport fra Amnesty International, der anklager Letland for at bryde international lov.

Tæsk, trusler og elektriske stød fra strømpistoler. Det er, hvad de lettiske myndigheder byder flygtninge og migranter, der forsøger at krydse de lettiske grænser. Her bliver de skubbet tilbage af de lettiske grænsevagter, som ikke holder igen med at tage brutale metoder i brug for at tvinge flygtninge og migranter tilbage over grænsen til Belarus – herunder også flygtningebørn.

Det afslører Amnesty International i sin nye rapport, Latvia: Return home or never leave the woods. Rapporten viser, hvordan flygtninge og migranter ikke får vurderet deres behov for asyl, men i stedet bliver vilkårligt tilbageholdt og udsat for tortur, hvorefter de tvinges til ”frivilligt” at rejse tilbage til deres oprindelsesland.

Skovens voldelige hemmeligheder

Tilbageholdelserne af flygtninge og migranter foregår på hemmelige lokaliteter i skoven. Her udsættes mange for tæsk af de lettiske grænsevagter, samt elektriske stød.

Rapporten fra Amnesty dokumenterer tilmed, hvordan de lettiske myndigheder har overladt mænd, kvinder og børn til sig selv ude i de lettiske skove i temperaturer ned til -20C. Nogle i telte, mens andre måtte sove på sneen, udsatte for angreb fra ulve og bjørne, der lever i skovene.

Flygtninge og migranter fik også konfiskeret deres mobiler, så de ikke kunne kommunikere med omverdenen, hvilket bekymrede deres familier, som ikke kunne komme i kontakt med dem.

”Her kan du også dø”

En af flygtningene, der har siddet fast på grænsen i fem måneder, er Hassan, der oprindeligt er fra Irak. Han forklarede, hvordan grænsevagterne tvang ham og andre til at krydse en iskold flod, mens de var helt nøgne:

”De fortalte, at de ville skyde os, hvis vi ikke gjorde det.”

Hassan fortæller tilmed, at han på et tidspunkt forsøgte at forklare, at hans liv ville være i fare, hvis han blev tilbagesendt, hvortil kommandostyrken svarede ”her kan du også dø”.

Andre flygtninge og migranter kan berette om, hvordan de lettiske myndigheder med tvang fik dem til at underskrive papirer om ”frivilligt” at blive hjemsendt. En af dem er Omar, der også oprindeligt er fra Irak:

”Han holdt min hånd og sagde, jeg skulle skrive under, og derefter, med tvang, fik han mig til at skrive under.”

Amnesty International var førstehåndsvidne til tilbageholdelse af børn, der var uden ledsagelse af deres forældre. Latvian Center for Human Rights (LCHR) har rapporteret om, hvordan familier med små børn tilbageholdes under kummerlige forhold; en af familierne havde et udviklingshæmmet barn.

Europas dobbeltmoral

Den voldelige og ulovlige behandling af flygtninge og migranter, der forsøger at krydse Europas grænser, er rettet mod dem, som kommer fra lande såsom Irak, Afghanistan, Iran og Syrien. Ukrainske flygtninge kommer lettere gennem grænsekontrollen.

Der tegner sig altså et billede af Europas dobbeltmoral i forhold til flygtninge alt efter hvilket land, de kommer fra. Det viser Amnestys øvrige research fra Litauen og Polen.

Letlands ulovlige og voldelige tilbageholdelse og hjemsendelse af flygtninge og migranter kan resultere i langvarig angst og lidelse hos dem, det går ud over. Det strider også åbenlyst imod international og europæisk lov.

Amnesty International kræver derfor, at de lettiske myndigheder respekterer princippet om non-refoulement (et grundlæggende princip i folkeretten, der forbyder et land at returnere asylansøgere til et land, hvor de vil have en sandsynlig fare for forfølgelse, red.) og stopper de ulovlige hjemsendelser, samt bruger de rette redskaber til at kunne sikre flygtninges og migranters sikkerhed.

Tilmeld dig Amnestys nyhedsbrev

få nyheder om menneskerettigheder i din indbakke

TILMELD DIG HER