Aktivister idømt lange fængselsstraffe

På årets sidste dage blev flere fremtrædende aktivister i Mellemøsten idømt lange fængselsstraffe for at have brugt sociale medier til fredeligt at ytre sig.

På nytårsdag, den 31. december 2018, afgjorde Højesteretten i Forende Arabiske Emirater (UAE), at en ti-års-fængselsdom til landets mest prominente menneskerettighedsaktivist, Ahmed Mansoor, skulle opretholdes.

Dermed har Mansoor ikke længere nogen mulighed for at appellere sin straf. 

Læs også: Anholdt om natten

”Rettens beslutning bekræfter, at der ikke findes et rum for ytringsfrihed i Forenede Arabiske Emirater. Mansoor eneste ”forbrydelse” har været fredeligt at give sin mening til kende på sociale medier. Det er uhyrligt, at han bliver straffet med en så lang fængselsstraf, som ikke kan appelleres. Myndighederne burde i stedet sikre, at hans dom og straf bliver omgjort, og han omgående og betingelsesløst bliver løsladt”, siger Lynn Maalouf, Amnestys researchchef i Mellemøsten.

I maj 2018 blev Mansoor først idømt 10 års fængsel og en bøde på cirka 270.000 amerikanske dollars, fordi han ifølge myndighederne havde ”spredt falsk information, rygter og løgne om UAE” på Facebook og Twitter.

Forinden havde Ahmed Monsoor i årevis været en torn i øjet på regimet i UAE. Han var blevet overvåget og havde tidligere siddet fængslet for at tage initiativ til en underskriftsindsamling for demokratiske reformer i landet.

Trods den store risiko for repressalier fra regimet gjorde han regelmæssigt offentligheden opmærksom på sager om vilkårlige anholdelser, tortur, uretfærdige retssager og lovgivning, der strider mod international ret. Da Mansour i 2015 modtog Amnestys menneskerettighedspris, Martin Ennals Award, kunne han ikke deltage i prisuddelingen, fordi myndighederne havde inddraget hans pas. 

Mansoor: “Skuffet over Danmark”

Bahrain: Fem års fængsel for tweets

Også i Bahrain havde myndighederne travlt nytårsdag 2018.  

Her stadfæstede en domstol, at en af landets mest prominente menneskerettighedsforkæmpere, Nabeel Rajab, skal tilbringe fem år i fængsel, fordi han på Twitter fredeligt havde kritiseret blandt andet drab på civile i Yemen begået af den saudisk-ledte militærkoalition.

Portræt: Den modigste mand i Bahrain

“Dagens dom er en tragedie for retfærdigheden. Den udstiller Bahrains retsvæsen som en total farce.  Myndighedernes behandling af Nabeel Rajab er fuldstændig uacceptabel”, siger Lynn Malouf.

”Nabeel Rajab er en samvittighedsfange. Det er beskæmmende, at han allerede har tilbragt to år bag tremmer, herunder ni måneder i isolation, hvilket udgør tortur. I stedet for at forlænge hans lidelse med flere års fængsel, bør myndighederne omgående omstøde hans dom og løslade ham uden forbehold”, siger Lynn Malouf, Amnestys researchchef i Mellemøsten.   

2014: Da Nabeel Rajab besøgte Danmark

Egypten: To års fængsel for at bekæmpe sexchikane

Den 30. december idømte en domstol i Egypten den kvindelige menneskerettighedsforkæmper Amal Fathy to års fængsel på grund af en video, hun havde publiceret online.

I videoen kritiserede hun myndighederne i Egyptens håndtering af sager om sexchikane.

Amal Fathy var i år en del af Amnestys globale brevskrivningskampagne Skriv for Liv.