Kampen mod dødsstraf fortsætter

Af Clare Algar, research,- advocacy- og policychef i Amnesty International 
Kommentaren er bragt i Politiken den 22. april 2020


Abdulkareem al-Hawaj fra Saudi-Arabien var 16 år gammel, da han angiveligt deltog i en demonstration mod regeringen i landets shiamuslimske østlige provins i 2012. 

To år senere blev teenageren arresteret og tiltalt for lovovertrædelser i forbindelse med sin deltagelse i protesterne.

Abdulkareem var efter sigende isolationsfængslet i de første fem måneder og blev slået og truet med, at hans familie ville blive slået ihjel. Han blev dømt til døden, og den 23. april 2019 blev han henrettet sammen med 36 andre. Hans familie måtte høre om henrettelsen gennem medierne. 

Laveste antal henrettelser i ti år

Dødsstraf er den mest grusomme og umenneskelige straf. At tage et liv med koldt blod – uanset om det er ved hængning, elektrisk stød, halshugning, skydning eller med en dødelig indsprøjtning – er den laveste handling, der findes. Og at idømme dødsstraf til en person, der var under 18, da forbrydelsen fandt sted, er en overtrædelse af international lov. 

Når dødsstraf ikke bliver brugt imod kritikere for at undertrykke modstand eller for at sprede frygt hos minoriteter eller mindre begunstigede grupper, bliver den ofte brugt for at vise, at man som stat slår hårdt ned på kriminalitet. Ikke desto mindre er der ingen troværdige beviser på, at samfund, der praktiserer dødsstraf, er sikrere, eller at henrettelser forebygger kriminalitet bedre end fængselsdomme

I mere end 40 år har Amnesty International arbejdet for en afskaffelse af dødsstraf – i alle sager og uden undtagelser. Så det er opmuntrende, at vores seneste rapport viser, at antallet af henrettelser er faldet for fjerde år i træk og er det laveste i ti år.

Falder på globalt plan

I 2019 blev der registreret 657 henrettelser, hvilket var fem procent færre end i 2018. Tallene bekræfter en global trend, hvor brugen af dødsstraf er faldet år for år siden et peak med 1634 kendte henrettelser i 2015.

Faldet kan delvist tilskrives, at de lande, der bruger dødsstraf, henrettede færre i 2019 – som for eksempel Japan (fra 15 til tre), Singapore (fra 13 til fire) og Egypten (fra mindst 43 til mindst 32).

Der var ingen henrettelser i Afghanistan for første gang siden 2010. Der blev også rapporteret om pauser fra brugen af dødsstraf i Taiwan og Thailand. Kasakhstan, Rusland, Tadsjikistan, Malaysia og Gambia fortsatte deres midlertidige suspendering af henrettelser.

I de afrikanske lande syd for Sahara tog adskillige lande skridt hen imod en afskaffelse af dødsstraf, herunder Den Centralafrikanske Republik, Ækvatorial Guinea, Gambia, Kenya og Zimbabwe.

I Caribien fjernede Barbados den obligatoriske dødsstraf fra sin forfatning, mens guvernøren i Californien – den amerikanske delstat med flest mennesker på dødsgangen – etablerede en officiel suspendering af henrettelser. Derudover blev New Hampshire den 21. delstat i USA, der afskaffede dødsstraf for alle forbrydelser. 

Fremskridt skæmmet af lille antal stater

Imidlertid blev fremskridtene skæmmet af en voldsom stigning i henrettelser i lande som Saudi-Arabien og Irak.

Myndighederne i Saudi-Arabien henrettede 184 mennesker sidste år mod 149 i 2018. Hovedparten af henrettelserne var for narkorelaterede lovovertrædelser og mord. Imidlertid kunne Amnesty også dokumentere, at dødsstraf i stigende grad blev brugt som et politisk våben til at knuse modstand fra Saudi-Arabiens forfulgte shiamuslimske mindretal.

I Irak brugte myndighederne i stigende grad dødsstraf til at straffe mistænkte medlemmer af den væbnede gruppe, der kalder sig selv for Islamisk Stat. Antallet af henrettede blev næsten fordoblet til 100 fra 52 i 2018.


Hemmelighedskræmmeri og dødsstraf følges ofte ad. På trods af henvendelser fra Amnesty ville mange lande ikke oplyse om deres brug af dødsstraf. For eksempel oplyste Vietnam – i top fem over lande med flest henrettelser i 2018 – kun delvise tal for 2019. Kina, Nordkorea og Iran fortsatte med at gemme det sande omfang af deres brug af dødsstraf.

Det gør os bare mere stålsatte.

Vi må gøre alt, hvad vi kan for at lægge pres på det lille antal lande i verden, der stadig henretter, og afskaffe dødsstraffen en gang for alle. Menneskelivet er helligt. Det har den højeste værdi. Det må vi aldrig glemme.

 Støt kampen mod dødsstraf – blev medlem af Amnesty