I sidste øjeblik udskød Pakistans regering i denne uge henrettelsen af den handicappede mand Abdul Basit, der sidder i rullestol. Hidtil har landet henrettet 299 borgere i år – det er det dobbelte af Saudi-Arabien, som ellers er i færd med at sætte ny rekord.
Abdul Basit var kun få timer fra at havne i galgen, da hans advokater i onsdags meddelte, at hans henrettelse var udsat endnu engang. Abdul Basit, der lider af en dobbeltsidig lammelse i kroppen og desuden har udviklet tuberkulose i fængslet, ville i givet fald have været nummer 300, der havner i de pakistanske galger, siden regeringen i december sidste år genoptog henrettelser efter en pause på seks år.
En henrettelse om dagen
Yderligere omkring 8.000 dødsdømte afventer deres skæbne i de pakistanske fængsler, og Pakistan er nu sikker på at indtage en af de øverste placeringer på listen over de lande, der henretter flest borgere. I forvejen har det vakt international fordømmelse, at Saudi-Arabien er i gang med at sætte rekord med foreløbig 151 henrettelser i år, men Pakistan henretter altså dobbelt så mange.
Amnesty International retter hård kritik mod Pakistan for at genoptage dødsstraffen, som ofte idømmes efter uretfærdige retssager og på baggrund af tilståelser, der er fremkommet under tortur og mishandling.
”Pakistan bevæger sig hastigt på vej mod en topplacering i det selskab, der gennemfører henrettelser. I år har Pakistan i gennemsnit henrettet en borger hver eneste dag”, siger Amnestys researcher David Griffiths.
45 henrettet i oktober
Pakistan genoptog henrettelserne efter et Taliban-angreb mod en skole i byen Peshawar i december 2014, hvor 130 mennesker blev dræbt. Efter angrebet åbnede Pakistan for henrettelser af terrordømte, men kort efter blev henrettelserne udvidet til også at omfatte en række andre forbrydelser. Alene i oktober 2015 har Pakistan gennemført 45 henrettelser – den mest dødelige måned hidtil.
”Ikke alene kaster henrettelserne en grim skygge over Pakistans omdømme. Der er heller intet bevis for, at henrettelserne har haft nogen effekt på terrortruslen i landet. Tværtimod har fængselsvagter fortalt Amnesty International, at medlemmer af den forbudte terrororganisation Lashkar-e-Jhangvi uddelte slik i fængslet for at fejre, at en af deres medlemmer blev martyr, da han blev henrettet”, siger David Griffiths.