Retssag: Vi kæmper videre for ofrenes og retfærdighedens skyld

Retssag: ”Kampen for retfærdighed og ansvarlighed stopper ikke her”

Fra højre: Lars Koch, generalsekretær i Oxfarm Danmark, Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark, Shawan Jabarin, generaldirektør i Al-Haq og Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. FOTO: Hans Bach/Oxfam Danmark

Pressemeddelelse: Østre Landsret mener ikke, at Amnesty International Danmark, Oxfam Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Al-Haq har retlig interesse i at føre sag om dansk våbeneksport ved de danske domstole. Organisationerne anker sagen til Højesteret.

Østre Landsret vurderer, at Amnesty International Danmark, Oxfam Danmark og Mellemfolkeligt Samvirke samt den palæstinensiske organisation Al-Haq ikke har retlig interesse i at få afprøvet deres påstand om, at den danske stat overtræder internationale regler for eksport, fordi den tillader eksport af våbendele til israelske F-35-kampfly, som bomber civile i Gaza.

Den afgørelse er organisationerne ikke enige i og vil anke sagen til Højesteret, fordi sagen har en principiel betydning.

”Våbeneksport er et menneskeretligt anliggende, og vores retlige interesse er tydelig. Hvis ikke vi som menneskerettigheds- og humanitære organisationer, der er direkte berørt af bombardementerne i Gaza og engageret i FN’s våbenhandelstraktat, har adgang til at få prøvet regeringens beslutninger – hvem har så? Kampen for retfærdighed og ansvarlighed stopper ikke her,” siger Vibe Klarup, der er generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Oxfam Danmarks generalsekretær Lars Koch tilføjer:

”Det internationale regelbaserede samarbejde er i disse måneder ved at blive lagt i graven. Landsrettens afgørelse i dag er en pind til ligkisten. Oxfam har 41 ansatte og mange partnere i Gaza, der dagligt flygter fra krigshandlinger og sætter livet på spil for at hjælpe en befolkning, der er presset maksimalt af krig og Israels blokade for nødhjælp ind i Gaza. På vegne af vores medarbejdere, partnere og helt almindelige mennesker i Gaza, der dagligt er udsat for bombninger, vil vi anke denne afgørelse.”

I Mellemfolkeligt Samvirke kalder generalsekretær Tim Whyte det uholdbart, at regeringen modarbejder en afklaring ved domstolene.

”Landsrettens afgørelse betyder reelt, at det er regeringen selv, der afgør, om den overholder de internationale traktater og aftaler, som Danmark har skrevet under på. Selv om regeringen afviser, at den danske våbeneksport strider med Danmarks internationale forpligtelser, har den målrettet arbejdet på, at vi som civilsamfund ikke skal kunne få sagen prøvet ved domstolene. Det er uholdbart, og derfor går vi videre til Højesteret.”

Den palæstinensiske organisation Al-Haq spørger, hvem der så kan repræsentere ofrene for forbrydelserne i Gaza, hvis civilsamfundsorganisationer ikke må.

”Hvis civilsamfundsorganisationer – som direkte engagerer sig med ofrene – nægtes at føre en sag som denne ved domstolene, hvem vil så træde til og repræsentere ofrene? Hvem vil forsvare deres rettigheder? Vi har ikke at gøre med almindelige forbrydelser her; det er internationale forbrydelser, som bliver begået. Stater har en grundlæggende forpligtelse til at opretholde internationale ret. Denne afgørelse er et tilbageslag, men det vil ikke slå os ud. Vi vil anke denne afgørelse til Højesteret og fortsætte med at kæmpe for ofrene, deres rettigheder og for retfærdighed. Det igangværende folkedrab i Gaza kræver ansvarlighed. Vi skal holde stater ansvarlige for deres medvirken til dette, ” siger Shawan Jabarin, generaldirektør for Al-Haq.

Danmark har forpligtet sig til at overholde EU-Rådets Fælles Holdning til våbeneksport og FN’s Våbenhandelstraktat, som siger, at stater skal stoppe våbeneksporten til et land, hvis der er en klar eller overvejende risiko for, at eksporten bruges til at begå menneskerettighedskrænkelser eller brud på folkeretten.

Flere internationale organisationer har dokumenteret, at Israels krigsførelse i Gaza bryder med folkeretten ved ikke at skelne mellem legitime militære mål og civile hjem og infrastruktur.

De fire organisationer mener derfor, at det er tydeligt, at der er en klar risiko for, at danskproduceret våbenudstyr kan blive brugt til at begå alvorlige forbrydelser mod civile i Gaza. Dermed overtræder Danmark de internationale regler for våbenhandel samtidigt med, at Danmark risikerer at gøre sig medskyldig i overtrædelser af den humanitære folkeret – herunder krigsforbrydelser.

Danske våbendele bruges i F-35-kampfly, der bomber civile i Gaza

Danske myndigheder har gennem flere år givet tilladelse til, at danske virksomheder kan eksportere komponenter til F-35-kampfly igennem et amerikansk ledet forsvarssamarbejde uden at foretage konkrete vurderinger af risikoen for, om det kan bidrage til krigsforbrydelser i det endelige slutland. USA sælger en del af de færdigproducerede F-35-kampfly videre til Israel.

Information og Danwatch har bl.a. afdækket, hvordan israelske F35-kampfly og herunder danske våbendele har været brugt i bombardementer i Gaza.

FN og menneskerettighedsorganisationer – heriblandt Amnesty International og Al-Haq – konkluderer på baggrund af deres research, at Israel begår krigsforbrydelser blandt andet ved ikke at skelne mellem legitime militære mål og civile hjem og civil infrastruktur.

Der er lignende retssager i gang i Holland og Storbritannien, hvor civilsamfundsorganisationer ligeledes har lagt sag an mod deres stat, fordi de mener, at de internationale regler for våbeneksport bliver brudt ved, at landene bidrager med våben og våbenudstyr til Israels krigsførelse i Gaza.

Baggrund for retssagen

I foråret 2024 sagsøgte Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq den danske stat.

De sagsøgte er Udenrigsministeriet og Rigspolitiet. Det er Udenrigsministeriet, der via deres risikovurderinger finder frem til, om der er risiko for, at våben og våben-komponenter kan blive brugt til at bryde menneskerettighederne og folkeretten. Det er Rigspolitiet, der giver danske virksomheder den endelig tilladelse eller afvisning til eksport.

FN’s Våbenhandelstraktat (Arms Trade Treaty, ATT) forpligter Danmark til at vurdere, om eksporten af våben kan blive brugt til menneskerettighedskrænkelser eller overtrædelser af humanitær folkeret.

På EU-niveau har Danmark forpligtet sig til Rådets Fælles Holdning 2008/944/FUSP, der fastsætter juridisk bindende kriterier for våbeneksport herunder et krav om vurdering af risikoen for, at våbnene kan anvendes til intern undertrykkelse eller krænkelser af menneskerettighederne.

Der er massiv dokumentation for krigsforbrydelser begået af Israel i Gaza. Både Amnesty International og Al-Haq har dokumenteret forbrydelser begået mod civile palæstinensere.

Den Internationale Straffedomstol ICC har udstedt en arrestordre på Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og forhenværende forsvarsminister Yoav Gallant for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Den Internationale Domstol, ICJ, har fundet det plausibelt, at Israel begår folkedrab og har iværksat foreløbige foranstaltninger for at forhindre dette.

Ikke i mit navn

Vil du sige fra over for den umenneskelige og ulovlige behandling af palæstinenserne?
Vil du gerne sige højt, at drab på over 15.0000 børn og tyveriet af palæstinensernes land ikke er i dit navn?