Top ti bøger om seksualitet og køn

Her er vores bud på en top ti over de bedste bøger om seksualitet og køn, både fra skønlitteraturen og faglitteraturen.
De er til din inspiration og til din indre aktivist! God læsning!

Nonfiktion

1. ’Kønsballade’ af Judith Butler

Butlers hovedværk “Kønsballade” blev for første gang blev udgivet i år 1990 og er siden blevet en moderne klassiker, som man ikke kan undgå at høre om, når man snakker om kønsforskning. Den handler om køn og kønsidentitet, og hvordan det sociale og biologiske køn spiller sammen og har banet vej for queer-teorien. 

2. ’Sissy: A Coming of Gender Story’ af Jacob Tobia

Et memoir af Jacob Tobia, som handler om deres rejse til at blive tryg og tilfreds med at den de er. En personlig fortælling, der indeholder stærk refleksion over køn og selvaccept. Desuden en virkelig sjov vejledning til at bære clip-on øreringe i nutidens verden. ’Sissy’ garanterer, at du aldrig tænker på køn på samme måde igen.

3. ’Upassende opførsel – 100.000 ord imod den heteroseksuelle verdensorden’ af Mads Ananda Lodahl

Mads Ananda Lodahl har i en årrække gjort sig bemærket som aktivist, skribent og foredragsholder om køn, seksualitet og ligestilling. I denne bog samler han 50 tekster om køn og seksualitet, og bruger dem til, sammen med hans egne personlige erfaringer og refleksioner, at skabe en grundig forståelse for queerteori og LGBT-historie. 

4. ‘Boy Erased : A Memoir of Identity, Faith and Family’ af Garrard Conley

I dette memoir af Garrard Conley fortæller han den tragiske historie om en barndom i en fundamentalistisk Arkansas-familie, der indskrev ham i konverteringsterapi fordi han var homoseksuel. Den er hjerteskærende, men i sidste ende et bevis på, at kærlighed altid vinder. Den er desuden blevet lavet til en film i 2018.

5. ‘Stonewall :  The Riots That Sparked the Gay Revoloution’ af David Carter

I 1969 ændrede en række optøjer over politiets behandling af The Stonewall Inn, en homoseksuel bar i New York Citys Greenwich Village, det homoseksuelle miljø fuldstændig. Det homoseksuelle miljø miljø kæmpede tilbage mod regeringens systematiske forfølgelse af seksuelle minoriteter, og det ses som en virkelig vigtig del af LGBTQ+-historien.

Fiktion

1. ’Felix Ever After’ af Kacen Callender

Felix er trans, queer og sort, og selvom han er stolt af sin identitet, er han bange for, at det alligevel betyder, at han ikke får sin egen ”happily-ever-after.” En anonym person begynder at sende ham transfobiske beskeder og offentliggøre billeder af ham, før hans transition, og han vil have hævn. I denne kamp for hævn opdager han hvad der virkelig er vigtigt: hans forhold til sig selv. 

2. ‘Call Me By Your Name’ af André Aciman

Bogen bag succesfilmen Call Me by Your Name. 17-årige Elio tilbringer sommeren med sin familie i deres hus i Norditalien og forelsker sig hovedkulds i familiens sommergæst, den ældre studerende Oliver. De kaster sig ud i et forhold og har en vidunderlig sommer med smukke Norditalien som baggrund, som kommer til at ændre deres liv for altid.

3. ’Oranges Are Not the Only Fruit’ af Jeanette Winterson

En semi-autofiktion, baseret på forfatterens opvækst I Lancashire. En dannelsesroman om den unge pige Jeanette, som bliver adopteret af en familie fra Pinsekirken. Som teenagere bliver Jeanette vild med en pige, og derfor udsætter hendes mor hende og pigen for exorcismer. 

4. ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ af Becky Albertalli

Bogen bag “I Love Simon”. Denne YA-roman handler om Simon Spier, der bliver tvunget til at springe ud, efter at han bliver afpresset. Romanens titel refererer til og parodierer udtrykket ”den homoseksuelle agenda,” som engang blev brugt i almindelig af modstandere af homoseksuelles rettigheder i USA.

5. ‘Den danske pige’ af David Eberrshoff

Fiktionsroman frit skrevet den sande historie om Einar Wegener, der i 1931 var den første der fik en kønsskifteoperation. Ebershoof har ved hjælp af artikler fra dengang og Einars dagbøger skabt denne fortælling, som fortæller om to livsskæbner der ændres for altid. Det er en smuk og dragende fortælling, som også er blevet til en populær film med Eddie Redmayne.