Henrettelser uden rettergang, vilkårlige tilbageholdelser, død og lemlæstelse. Nicolás Maduros katalog af menneskerettighedskrænkelser kan betegnes som forbrydelser mod menneskeheden. Det afslører Amnesty, der opfordrer det internationale samfund til at stille Maduro til regnskab.
På blot fem dage i januar blev over 900 mennesker tilbageholdt under demonstrationer i hele Venezuela. Blandt de anholdte var børn. Mindst 47 personer mistede livet efter at være blevet skudt af enten sikkerhedsstyrkerne eller af bevæbnede mænd, der opererede efter aftale med myndighederne.
I en ny rapport anklager Amnesty Venezuelas myndigheder for at kende til de overgreb, der fandt sted, og for hverken at forsøge at forhindre disse eller, efterfølgende, at efterforske dem.
”Som vi har sagt i årevis fører Venezuela en systematisk undertrykkelsespolitik mod modstandere, eller dem, der anses for at være modstandere, blot fordi de demonstrerer. Denne politik bør det internationale samfund stille Nicolás Maduro til ansvar for,” siger Erika Guevara-Rosas, der er chef for Amnestys Amerika-afdeling.
Læs også: 10 ting du skal vide om Venezuela
Støt ofrene
Angrebenes alvorlighed, antallet af ofre, og det faktum at de fandt sted i store dele af landet på samme tid, peger i retning af, at Venezuelas myndigheder har begået forbrydelser mod menneskeheden, mener Amnesty.
Amnesty anbefaler, at FN’s Menneskerettighedsråd nedsætter en undersøgelseskommission og at Den Internationale Straffedomstol, som allerede har taget indledende skridt til en undersøgelse af Venezuela, skal medtage overgrebene fra januar.
”Vi opfordrer alle stater til hurtigt at vise deres utvetydige støtte til ofrene for disse overgreb og sikre at overgrebene ikke går ustraffet hen. Det internationale samfund kan ikke vende ryggen til ofrene for denne krise, hvad enten disse stadig befinder sig i Venezuela eller har forladt landet,” siger Erika Guevara-Rosas.
3,7 millioner venezuelanere menes at have forladt landet.