Top ti bøger om menneskerettigheder og aktivisme

Her er vores bud på en top ti over de bedste bøger om menneskerettigheder og aktivisme, både fra skønlitteraturen og faglitteraturen. De er til din inspiration og til din indre aktivist! God læsning!

Nonfiktion

  1. Fearless Fighter’ af Vera Chirwa

I Fearless Fighter taler menneskerettighedsforkæmper Chirwa fra Malawi om sin fortid med enormt mod og humor. Denne magtfulde og bevægende bog fejrer hendes resultater og opfordrer til større opmærksomhed omkring de risici, som menneskerettighedsforkæmpere står over for overalt i verden.

  1. ‘Jeg er Malala’ af Malala Yousafzai

Da Taliban tog kontrol over Swat-dalen, talte en pige ud. Malala Yousafzai nægtede at blive tysset og kæmpede for sin ret til en uddannelse. Tirsdag den 9. oktober 2012 betalte hun næsten den ultimative pris. Hun blev skudt i hovedet, mens hun tog bussen hjem fra skole, og få forventede, at hun ville overleve – men det gjorde hun, og nu fortæller hun sin inspirerende historie.

  1. ’Taking a Stand: The Evolution of Human Rights’ af Juan E Mendez

Mendez er en førende menneskerettighedsadvokat og aktivist, der i øjeblikket arbejder som FN’s special rapporteur for tortur. Han var selv samvittighedsfange og et offer for tortur under Argentinas militære diktatur, og denne bog giver en øjenåbnende førstehåndsberetning om hans kamp mod menneskerettighedskrænkelser og straffrihed.

  1. ‘Read & Riot: A Pussy Riot Guide to Activism’ af Nadya Tolokonnikova

Nadya Tolokonnikova, grundlægger af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot, er en kreativ aktivist, professionel demonstrant, stærk feminist, chokerende billedkunstner og en force to be reckoned with. Read & Riot er opbygget omkring Nadyas ti regler for revolution (Be a pirate! Make your government shit its pants! Take back the joy!) og illustreres med eksempler fra hendes ekstraordinære liv og filosofier fra andre revolutionære aktivister gennem historien. Den giver os en forfriskende model for civil ulydighed ved at understrege vores ret til at stille spørgsmål til enhver status quo og gøre politisk handling spændende – og endda sjov.

  1. ‘Scener fra hjertet’ af Svante Thunberg, Greta Thunberg, Malena Ernman & Beata Ernman

I denne bog får vi historien bag 16-årige svenske Greta Thunbergs rejse for at råbe verdens politikere op i kampen for klimaet – en kamp som har gjort hende berømt i hele verden. En stærk, rørende historie, fyldt med personlige anekdoter og fortællinger, samt et sammendrag af Gretas vigtigste taler – dem som har rørt os alle.

Fiktion

1. ’Mosquito’ af Roma Tearne

Theo Samarajeeva er en internationalt anerkendt romanforfatter, der vender tilbage til sit hjemland Sri Lanka for at undslippe tabet af hans kone og blive inspireret af øernes naturlige skønhed. Nulani Mendis er en ung og tilbagetrukket spirende kunstner, forsømt af sin mor efter sin fars brutale mord og overvåges nøje af sin giftige onkel. Roma Tearnes første bog, fortæller en magtfuld historie om kærlighed, tab og eksil på en ø, der emmer af brutal konflikt.

2. ’Hunger Games’ af Suzanne Collins

Den populære, dystopiske YA-trilogi har taget verden med storm, og der er efterhånden ingen, som ikke kender Katniss og The Capitol. Men bøgerne er mere end bare underholdning; de fortæller en historie om et samfund præget af klassicisme og undertrykkelse, og der er en hel generation, som er vokset op og har set Katniss stick it to the man – og som er blevet inspireret af det. Demonstranter har fx benyttet trefingers-hilsenen, som i romanen er et gennemgående symbol på modtand mod en undertrykkende regering, for at vise politisk modstand i Thailand. 

3. ’1984’ af George Orwell

George Orwells dystopiske fantasi er en stærk advarsel mod totalitære samfund og restriktioner for tankefrihed. Dette klassiske værk maler et mørkt billede af, hvordan statslig overvågning og propaganda kan true sandheden, retfærdighed og vores grundlæggende menneskerettigheder.

4. ’The Moonlit Cage’ af Linda Holeman

Moonlit Cage er den fascinerende historie om Darya, en ung afghansk pige, der betragtes som værdiløs, forbandet og foragtet af sin familie. Hun tager på en hård rejse, der fører hende fra de utilgivelige dale og bjerge i Afghanistan til det 19. århundrede London, og hjertet af det britiske imperium. Holemans historiske fiktionbøger udforsker kvinders oplevelser i det 18. og 19. århundrede, og hun er forfatter til den internationale bestseller ‘The Linnet Bird’.


5. ’The Handmaid’s Tale’ af Margaret Atwood

Denne populære bogserie er blevet til en hitserie på HBO – noget der blot har gjort den endnu mere populær. Det er en stærk fortælling, om et patriarkalsk samfund, hvor kvinders rettigheder til noget så simpelt som deres egne kroppe og fratages dem. Det er en frygtindgydende fortælling – man er overbevist fra første side, og samtidig skræmt fra vid og sans, på grund af historiens bekymrende og meget virkelighedstro fortælling. Den synes meget relevant i dag, hvor kvinder i mange dele af verden lever med undertrykkelse og fratagelse af deres mest basale rettigheder.