Med 1.153 offentligt kendte henrettelser er antallet af henrettede i 2023 det højeste siden 2015. Antallet er 31 procent højere end i 2022 og resultat af en konstant treårig stigning. Til gengæld bliver lande, der udfører dødsstraf, stadig mere isolerede, og antallet af lande er nu det laveste nogensinde. Det viser Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf.
Ikke siden 2015 er så mange mennesker blevet henrettet verden over som i 2023.
På toppen af listen over lande, der henretter, ligger Kina, som menes at henrette flere tusinde mennesker. Men da tallene er hemmelige, er de ikke med i Amnestys opgørelse. Ellers er det i høj grad Iran, som med 853 henrettede trækker tallene fra 2023 op. Herefter følger Saudi-Arabien med 172, Somalia med mindst 38 og USA med 24 henrettelser.
På trods af de tilbageslag vi har set i år – især i Mellemøsten – bliver de lande, der udfører henrettelser, stadig mere isolerede
Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International
Ser man bort fra det kedelige antal henrettelser bærer Amnesty Internationals arbejde mod dødsstraf dog frugt i en anden henseende. I 2023 udførte 16 lande henrettelser. Det er det laveste antal, siden Amnesty begyndte at opgøre tallene i kampen mod dødsstraf.
“På trods af de tilbageslag vi har set i år – især i Mellemøsten – bliver de lande, der udfører henrettelser, stadig mere isolerede. Vores kamp mod denne afskyelige straf virker, og vi fortsætter, indtil vi har sat en stopper for dødsstraffen,” udtaler Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Henrettelser er en statshemmelighed i Kina
På trods af hemmelighed om tallene sender det kinesiske styre via statsmedierne et klart signal: Der bliver slået hårdt ned på forbrydelser som narkotikasmugling og bestikkelse, og overtrædelser kan ende i henrettelser.
Heller ikke i nabolandene Vietnam og Nordkorea er det muligt for Amnesty International at få indsigt i antallet af henrettelser. Men de få officielle rapporter, der kommer ud, fortæller klart, at forbrydelser og oprør kan straffes med døden.
Dødsstraf er dermed fortsat et politisk våben for at opretholde kontrol og undertrykke politiske modstandere i de lande.
Iran henretter flere og flere
Det iranske styre intensiverede sidste år brugen af dødsstraf som et middel til at indgyde frygt i befolkningen for at stramme grebet om magten i kølvandet på ”Kvinde, Liv, Frihed-bevægelsen”, der kæmper mod det iranske styres undertrykkelse af kvinder.
Iran henrettede 853 mennesker i 2023. Det er en stigning på hele 48 procent fra året før, hvor 576 blev henrettet.
Blandt de henrettede i 2023 er mindst 24 kvinder og mindst fem personer, som var mindreårige, da de begik forbrydelsen.
Henrettelserne rammer i uforholdsmæssig grad Irans etniske mindretal Baluchi, der tegner sig for 20 procent af henrettelserne, selvom de udgør omkring 5 procent af Irans befolkning.
Amnesty International har ikke været i stand til at opgøre, hvor mange, der er blevet dømt til døden sidste år – men du kan i vores rapport fra tidligere i år læse om, hvordan Irans voldsomme stigning i dødsstraf bruges som våben med oprør.
En af dem dødsdømte er rapperen Toomaj Salehi.
Toomaj Salehi har i flere år brugt sin stemme til at protestere mod det iranske styres undertrykkelse af befolkningen og den omfattende brug af dødsstraf. Og det kan snart komme til at koste den 33-årige rapper livet.
Efter en stærkt uretfærdig retssag blev han i april fundet skyldig i ”korruption på jorden” og dømt til døden. Udelukkende fordi han har deltaget i protester i forbindelse med Kvinde-Liv-Frihed-bevægelsen og lavet musikvideoer og opslag på sociale medier, hvor han har kritiseret regimet.
I fængslet er Toomaj blevet udsat for tortur. Han har fået elektriske stød, dødstrusler og tæsk, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. Myndighederne har fuldstændig afvist hans torturanklager.
Ni ud af 10 henrettes i Iran eller Saudi-Arabien
Samlet set har Iran sammen med Saudi-Arabien henrettet 1.025 personer. Det svarer til 89 procent af alle de kendte henrettelser i 2023.
172 mennesker blev henrettet i Saudi-Arabien sidste år. Det er et lille fald fra året før, hvor Saudi-Arabien henrettede 196 mennesker.
Af de 172 personer, som blev henrettet i Saudi-Arabien i 2023, var der seks kvinder og 166 mænd.
Somalia seksdobler antallet af henrettelser
Som det eneste afrikanske land syd for Sahara udførte Somalia henrettelser sidste år.
Der er tale om en voldsom stigning i forhold til året før. Hvor Somalia i 2022 henrettede seks mennesker, blev mindst 38 mennesker henrettet i 2023.
Det er det højeste antal i hele den subsahariske region siden 2015 – og en tredobling i regionen i forhold til 2022, hvor i alt 11 mennesker blev henrettet.
USA er en kedelig ener i Vesten inden for dødsstraf
Som det eneste vestlige land henrettede USA folk i 2023. Her var der tale om 24 mennesker. Året før var tallet 18
Samtidig har staterne Idaho og Tennessee i løbet af 2023 indført muligheden for henrettelse af et såkaldt ”firing squad”, hvor flere personer skyder mod den dødsdømte samtidig. Dermed er den metode nu lovlig i fem delstater.
Henrettelser via den grusomme nye nitrogenkvælning er blevet taget i brug i Alabama
Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International
I Montana overvejer man at udvide listen af stoffer, der bruges til dødelige injektioner, og i South Carolina blev en ny lov indført for at skjule hvem, der er involveret i såvel forberedelsen som udførelsen af henrettelser.
“En række amerikanske stater udviser en chokerende forpligtelse til dødsstraf og investerer afsindige ressourcer i at tage menneskeliv. Henrettelser via den grusomme nye nitrogenkvælning er blevet taget i brug i Alabama, der skamfuldt brugte den uprøvede metode til at dræbe Kenneth Smith tidligere i år (2024, red.), kun 14 måneder efter at have udsat ham for et andet fejlagtigt henrettelsesforsøg,” fortæller Agnès Callamard.
FAKTA OM DØDSSTRAF OG HENRETTELSER
- Mindst 1.153 blev henrettet sidste år. Men der er et stort mørketal, da Kina ikke offentliggør tal for kinesiske henrettelser, som menes at skulle tælles i tusinder.
- Henrettelsesmetoderne var i 2023: Halshugning (Saudi-Arabien), hængning (Bangladesh, Egypten, Iran, Irak, Kuwait, Singapore, Syrien), dødelig indsprøjtning (Kina, USA, Vietnam) og skud (Afghanistan, Kina, Nordkorea, Palæstina, Somalia, Yemen).
- 16 lande udførte henrettelser i 2023. Det er det laveste til, siden Amnesty International begyndte at opgøre tallene.
- 122 lande har afskaffet dødsstraf ved lov, mens 144 lande i praksis har droppet dødsstraffen.
- USA er det eneste vestlige land, der udførte dødsstraf i 2023.
- De 1.153 henrettelser fordeler sig på følgende lande: Kina (ukendt), Iran (mindst 853), Saudi-Arabien (172), Somalia (mindst 38) USA (24), Irak (mindst 16), Yemen (mindst 15) Egypten (8), Bangladesh (5), Kuwait (5) og Singapore (5). Derudover menes der at være blevet udført et ukendt antal henrettelser i Afghanistan, Nordkorea, Palæstina, Syrien og Vietnam.