22. august 2024  

Det er farligt at sige sin mening offentligt i Egypten. Det ved den 71-årige prominente egyptiske oppositionspolitiker Yehia Hussein Abdelhady alt om. Få dage efter at have skrevet kritisk om præsidenten og hæren på Facebook blev han arresteret på gaden af betjente i civilt tøj. Yehia har udelukkende brugt sin ret til at ytre sig og bør løslades straks!

Forestil dig, at du er ved at sætte dig ind i en bil, som pludselig bliver omringet af en gruppe mænd i civilt tøj. De lægger dig i håndjern, men vil ikke fortælle, hvem de er, og hvorfor du skal anholdes. Det finder du først ud af senere på dagen, hvor du under et forhør blandt andet bliver anklaget for at have publiceret falske nyheder og tilsluttet dig en terroristorganisation. Bagefter bliver du smidt i fængsel og får ikke lov til at få besøg af din familie.

Skriv under på vores aktion, der kræver, at Yehia løslades omgående!

For os i Danmark lyder det som et dystopisk mareridt. Men det var lige nøjagtig det, der skete for den prominente egyptiske oppositionspolitiker Yehia Hussein Abdelhady den 31. juli i år – ni dage efter at han havde skrevet kritisk om præsident Abdel Fattah al-Sissi og hæren på Facebook og krævet et regimeskifte.

Afventer sin skæbne

I opslaget undrede han sig over, hvor længe hæren mon har sig tænkt sig at tie, mens det egyptiske folk lever i alvorlig fattigdom på grund af regeringens korruption og fejlslagne politik. Og det fik altså den konsekvens, at 71-årige Yehia Hussein Abdelhady – der har diabetes og hjerteproblemer – blev varetægtsfængslet i 15 dage, mens sagen blev undersøgt nærmere. Han sidder stadig og afventer sin skæbne i 10th of Ramadan-fængslet og har endnu ikke fået lov til at få besøg af sin familie.

Forfulgt af myndighederne

Det er langt fra første gang, at Yehia Hussein Abdelhady er i myndighedernes søgelys. Som medstifter af og tidligere talsperson for bevægelsen Civil Democratic Movement har han gennem de senere år skrevet adskillige kritiske artikler og opslag på sociale medier om præsident Abdel Fattah al-Sissis regering.

Anklaget for at fornærme præsidenten

I 2018 blev Yehia Hussein Abdelhady anklaget for at have fornærmet præsidenten, forstyrret den offentlige orden og publiceret ”falske nyheder”. Året efter arresterede myndighederne ham få timer efter, at Civil Democratic Movement havde krævet løsladelse af de medlemmer af bevægelsen, som var blevet arresteret efter at have fejret årsdagen for 25. januar-revolutionen, der i 2011 fik tusindvis af egyptere til at gå på gaden i et forsøg på at vælte landets daværende præsident, Hosni Mubarak.  

Yehia har ikke gjort andet end at ytre sig kritisk og skal løslades straks!

Vores krav

De egyptiske myndigheder skal:

  • løslade Yehia Hussein Abdelhady omgående og uden betingelser
  • droppe alle anklager imod ham
  • stoppe med at bruge anti-terrorlovgivning som våben mod fredelige kritikere
  • stoppe brugen af forlængede varetægtsfængslinger.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift er med til at lægge pres på de egyptiske myndigheder.

Hvad sker der med min underskrift?

Alle underskrifter sendes til Mohamed Shawky Ayyad, offentlig anklager i Egypten.

Uretfærdig fængslet i 42 måneder

Yehia Hussein Abdelhady sad vilkårligt fængslet frem til juni 2022, hvor han blev benådet af præsidenten. Måneden forinden havde en såkaldt nøddomstol ellers idømt ham fire års fængsel. Retsprocesserne ved nøddomstolene i Egypten er dybt problematiske, da de tiltalte bliver nægtet retten til at appellere deres domme og få dem prøvet ved en højere retsinstans.

Myndigheder holder et vågent øje med sociale medier

De egyptiske myndigheder har siden 2013 strammet grebet om de sociale medier og intensiveret deres klapjagt på mennesker, der poster kritisk indhold om regeringen. Siden da er tusindvis af kritikere blevet vilkårligt fængslet og udsat for forlængede varetægtsfængslinger på baggrund af falske terrorismerelaterede anklager eller for at publicere ”falske nyheder”. Det strider imod både ytringsfriheden, forsamlingsfriheden og retten til at forsamle sig fredeligt.