Amnesty: Danmark skal konfrontere Rwanda med brud på menneskerettighederne

Amnesty International Danmark opfordrer udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen til at påtale grove overgreb i Rwanda, når ministrene besøger Kigali.  

Ministre fra Danmark og Rwanda kan ikke sidde overfor hinanden og diskutere et muligt asylsamarbejde, uden at Danmark konfronterer de rwandiske myndigheder med flere konkrete sager omkring brud på flygtninges rettigheder i Rwanda.

Sådan lyder meldingen fra Amnesty International Danmark, efter det tirsdag den 6. september blev offentliggjort, at udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek torsdag lander i Rwandas hovedstad Kigali for blandt andet at mødes med rwandiske ministre. Fredag ankommer også minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen til Rwanda.

”Danske ministre kommer til at sidde overfor repræsentanter for et styre, som er ansvarlig for grove brud på menneskerettighederne. Her er det helt afgørende for Danmarks troværdighed, hvad angår menneskerettighederne, at regeringen gør det offentligt klart, at Danmark ikke tolererer overgreb mod flygtninge eller andre”, siger Martin Lemberg-Pedersen, chef for politik og dokumentation i Amnesty Danmark.

Han peger på en række konkrete sager, som Amnesty opfordrer de danske ministre til at rejse i Rwanda:

I 2016-2017 stod rwandiske sikkerhedsstyrker bag mindst 41 udenretlige henrettelser og tvungne forsvindinger i det vestlige Rwanda, uden at dette har ført til gennemsigtig og uafhængig efterforskning af de involverede myndigheder.

I 2018 skød og dræbte sikkerhedsvagter i det vestlige Rwanda mindst 11 congolesiske flygtninge, som protesterede over deres levevilkår.

Og i 2021 tilkendegav Rwanda, at man bakkede væk fra at tiltræde Konventionen om Tvungne Forsvindinger.

”Hvis Danmark undlader at bringe Rwandas brud på menneskerettigheder op under besøget, så klinger det hult, når regeringen ellers forsikrer, at Danmark vil respektere menneskerettighederne i sit tiltænkte asylsamarbejde med Rwanda”, siger Martin Lemberg-Pedersen.

”I sit forsøg på at undslå sig ansvaret for mennesker på flugt gennem modtagecenter-politikken, risikerer Danmark lige nu at legitimere et styre, der har begået en række alvorlige menneskerettighedskrænkelser, såsom udenretlige henrettelser og forsvindinger, nedskydning af flygtninge og mistænkes for at støtte til paramilitære enheder”, siger Martin Lemberg-Pedersen.