Behov for øjeblikkelig våbenhvile

AFP via Getty Images
Palæstinensere evakuerer området efter et israelsk luftangreb på Sousi-moskeen i Gaza City den 9. oktober 2023. Foto: Mahmud Hams/AFP via Getty Images.

Amnesty International opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile fra alle parter i den besatte Gaza-stribe og Israel for at forhindre yderligere tab af civile liv og for at sikre adgang til livreddende hjælp til mennesker i Gaza midt i en hidtil uset humanitær katastrofe.

“Der er behov for en hurtig indsats for at beskytte civile og forhindre yderligere svimlende niveauer af menneskelig lidelse. Vi opfordrer alle medlemmer af det internationale samfund til at gå sammen for at kræve en øjeblikkelig humanitær våbenhvile af alle parter i konflikten”, siger Agnès Callamard, generalsekretær for Amnesty International.

Mere end to millioner mennesker i Gaza-striben kæmper lige nu for at overleve midt i en katastrofal humanitær krise.  Antallet af civile ofre i den optrappede konflikt mellem Israel og Hamas er uden fortilfælde. Over 6546 mennesker er blevet dræbt i Gaza og mindst 1.400 i Israel. Tusinder er blevet såret. Mere end 200 mennesker er blevet taget som gidsler af Hamas.

Alvorlige krænkelser af international humanitær ret, herunder krigsforbrydelser, fra alle parter i konflikten fortsætter med uformindsket styrke.

”I lyset af disse usete ødelæggelser og lidelser, skal menneskeheden sejre”, siger Agnès Callamard.

Amnesty International er ikke alene om opfordringen til en øjeblikkelig våbenhvile. Den særlige rapportør for menneskerettigheder i det palæstinensiske område, der har været besat siden 1967, og de FN-organer, der arbejder i Palæstina, og mange menneskerettighedseksperter, repræsenteret ved en lang række af FN’s særlige procedurer, kræver også en våbenhvile.

Det samme gør FN ‘s generalsekretær og FN’s højkommissær for menneskerettigheder .

Siden de forfærdelige angreb i det sydlige Israel den 7. oktober, hvor Hamas og andre væbnede grupper dræbte mindst 1.400 mennesker og tog 200 gidsler til fange, har israelske styrker ifølge israelske myndigheder indledt tusindvis af luft- og jordangreb på Gaza-striben. Angrebene har dræbt mere end 6.546 mennesker, de fleste civile, herunder mindst 2.704 børn, ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium i Gaza. Mere end 17.439 er blevet såret, og over 2.000 lig er fortsat begravet under murbrokkerne, imens Gazas sundhedsvæsen er i knæ.

Våbenhvile vil kunne forhindre et stigende antal civile dødsfald i Gaza

Den truende offensiv fra israelske styrker ind i Gaza vil sandsynligvis få katastrofale konsekvenser for Gazas civile. Civile i Israel fortsætter også med at blive angrebet fra vilkårlig raketter fra Hamas og andre væbnede grupper i Gaza.

“En øjeblikkelig våbenhvile fra alle parter er afgørende for at hjælpeorganisationer kan komme ind i Gaza med tilstrækkelig nødhjælp til civile. Det vil også give hospitaler mulighed for at modtage livreddende medicin, vand og udstyr, som de har så desperat brug for, samt at reparere beskadigede afdelinger,” sagde Agnes Callamard og tilføjer:

“En øjeblikkelig våbenhvile er også den mest effektive måde at beskytte civile på, da de stridende parter fortsætter med at begå alvorlige krænkelser. En våbenhvile vil kunne forhindre et stigende antal civile dødsfald i Gaza og kunne også give mulighed for at sikre sikker frigivelse af gidsler.”

Amnesty International har dokumenteret krigsforbrydelser begået af israelske styrker og Hamas og andre væbnede grupper.

Behov for uafhængige undersøgelser af krigsforbrydelser

En våbenhvile kan også gøre det muligt at gennemføre uafhængige undersøgelser af menneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser fra alle parter, herunder af Den Internationale Straffedomstol og den uafhængige undersøgelseskommission for det besatte palæstinensiske område.

Deres arbejde er afgørende. Det kan være med til at sætte en stopper for den langvarige straffrihed for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og være med til at sikre retfærdighed og erstatning for ofrene. Og deres arbejde kan være med til at forhindre gentagelse af grusomheder og løse de grundlæggende årsager til konflikten, såsom Israels apartheidsystem, der er påtvunget alle palæstinensere.

Amnesty International opfordrer udover våbenhvilen til:

– Stop ulovlige angreb, herunder vilkårlige angreb, direkte angreb på civile og civil infrastruktur og uforholdsmæssige angreb.

-At Israel øjeblikkeligt tillader uhindret levering af humanitær hjælp til den besatte Gazastribes civile, ophæver dens 16-årige ulovlige blokade af Gaza og giver øjeblikkelig adgang til den uafhængige undersøgelseskommission om det besatte palæstinensiske område.

-Det internationale samfund skal indføre en omfattende våbenembargo mod alle parter i konflikten, da der begås alvorlige krænkelser, der svarer til forbrydelser i henhold til international humanitær ret.

-Den Internationale Straffedomstols igangværende undersøgelse af situationen i Palæstina skal fortsætte og modtage fuld støtte og alle nødvendige ressourcer.

-Hamas og alle andre væbnede grupper skal løslade betingelsesløst og øjeblikkeligt alle civile gidsler og behandle alle dem, der holdes i fangenskab, humant, herunder ved at yde medicinsk behandling, indtil deres løsladelse.

-Israel skal løslade alle palæstinensere, der er vilkårligt tilbageholdt.

– De grundlæggende årsager til konflikten skal løses, herunder afvikling af Israels system for apartheid mod alle palæstinensere.

Krigsforbrydelser på begge sider

Amnesty International har dokumenteret, hvordan Hamas og andre væbnede grupper fra den besatte Gaza-stribe den 7. oktober sendte vilkårlige raketter ind i Israel og sendte krigere, der begik alvorlige krænkelser af international humanitær ret, herunder massedrab på civile og gidseltagning, hvilket svarer til krigsforbrydelser.

Amnesty har også dokumenteret krigsforbrydelser begået af israelske styrker i Gaza, herunder vilkårlige angreb og kollektiv afstraffelse, som har resulteret i massevis af civile ofre, udslettet hele familier og ødelagt boligkvarterer. Disse krænkelser skal efterforskes som krigsforbrydelser.

Læs mere om konflikten og Amnestys arbejde med at dokumentere krigsforbrydelser her

Skriv under

Våbenhvile af alle parter

De civile skal beskyttes