Colombia afkriminaliserer abort

Forfatningsdomstolen i Colombia har afgjort, at abort indenfor de første 24 uger af en graviditet skal afkriminaliseres. En stor sejr for menneskerettighederne, mener Amnesty International.

”Vi fejrer denne afgørelse som en historisk sejr. Colombias kvinderettighedsbevægelse har i årtier kæmpet for at få deres rettigheder anerkendt. Kvinder, piger og mennesker, der bliver gravide, er de eneste, som bør træffe afgørelser om deres egen kroppe. I stedet for at straffe dem vil myndighederne i Colombia nu være nødt til at anerkende deres selvbestemmelse over egen krop og livsplaner”.

Sådan siger Erika Guevara-Rosas, Amerikas-direktør i Amnesty International, til den positive nyhed om, at abort i Colombia er blevet afkriminaliseret.

Fremskridtet i Colombia kommer i forlængelse af ”den grønne bølge”, som i de seneste år har skyllet ind over Latinamerika og ført til forbedrede abortlovgivninger i flere lande.

”Efter legaliseringen af abort i Argentina sidste år og den nylige afkriminalisering af abort i Mexico, er denne afgørelse i Colombia endnu et eksempel på den grønne bølges ustoppelige momentum i Latinamerika. Vi bliver ved med at kæmpe, indtil de seksuelle og reproduktive rettigheder for hver eneste kvinde, pige og menneske, der bliver gravid, er blevet anerkendt uden undtagelse i hele Latinamerika”, siger Erika Guevara-Rosas.

Baggrund

Det anslås, at der i dag foretages mere end 400.000 aborter i Colombia hvert år, og at blot ti procent af disse er legale.

Legale aborter er meget mere sikre end de, som foretages illegalt. Kriminaliseringen af abort i Colombia forstærker eksisterende ulighed og rammer primært kvinder, som lever i landdistrikter og eksempelvis er overlevere af kønsbaseret vold og seksuel vold.  

Kriminaliseringen af abort har dertil gjort, at sundhedspersonale frygter at give kvinder mulighed for abort af frygt for socialt stigma eller juridiske konsekvenser.