01.
Racisme

Louise Meresse/SIPA/Ritzau Scanpix

Jo, der findes racisme i Danmark

At racismen også findes i Danmark, er et faktum. Her er fem områder, hvor det er dokumenteret.

Hadforbrydelser

Siden 2015 har dansk politi registreret hadforbrydelser, og data viser, at racisme er den største bagvedliggende årsag. De seneste år er der sket en stigning i antallet af hadforbrydelser; i 2015 blev 104 hadforbrydelser registeret som racistisk motiveret, i 2018 var tallet 260.
Se kilden her >>

Arbejdsmarkedet

Minoritetsetniske kvinder med tørklæde skal sende 60 procent flere ansøgninger end etnisk danske kvinder for at blive indkaldt til samtale. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Undersøgelsen viser også, at minoritetsetniske kvinder uden tørklæde skal sende 18 % flere ansøgninger end etnisk danske kvinder for at blive indkaldt til samtale.

Boligmarkedet

En boligsøgende med et mellemøstligt klingende navn skal i snit sende 27 procent flere boligansøgninger end en boligsøgende med et danskklingende navn, hvis de skal have lige gode chancer for at få et positivt svar. Det konkluderer Ankestyrelsen i en undersøgelse fra 2015.

Diskrimination i det offentlige rum 

Københavns Kommunes medborgerskabsundersøgelse dokumenterer i 2017, at 43 procent af unge københavnere med ikke-vestlig oprindelse havde følt sig diskrimineret inden for det sidste år. Størstedelen af oplevelserne finder sted i offentlig transport; bus, tog og metro.

Politiet

Ifølge tal fra Danmarks Statistik i 2014 er der 65 til 70 procent højere risiko for at blive sigtet for noget, man ikke blev dømt for, hvis man er indvandrer eller efterkommer af indvandrere med ikke vestlig baggrund.

Amnesty mener

Den danske regering bør sende et klart signal om, at racisme og diskrimination på baggrund af etnicitet eller religion er uacceptabelt. Det begynder med en erkendelse af, at der findes racisme i Danmark. At vi taler om problemet og lytter til dem, der oplever racismen på egen krop.

Amnesty opfordrer regeringen til at lave en handlingsplan, der sikrer ligestilling, ligebehandling og antidiskrimination i samfundet, og hos samfundsinstitutioner som politiet, kommunale myndigheder, på arbejds- og boligmarkedet. Der er brug for en koordineret, samlet og langsigtet indsats for at sikre lige rettigheder og muligheder for alle.