Erhvervsministeren tog imod 26.204 underskrifter for en etisk lov

Ved tirsdagens samråd på Christiansborg fik Simon Kollerup (S) overdraget en tyk kuvert med underskrifter fra danskere, der ønsker bindende regler for ansvarlig virksomhedsadfærd.

”Jeg modtager meget gerne underskrifterne. Jeg tror, der er mange flere danskere, end dem der er repræsenteret i kuverten, som faktisk går op i det her”.

Sådan lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), da han tirsdag fik overdraget 26.204 underskrifter for en etisk lov for erhvervslivet, som Amnesty har indsamlet som en del af kampagnen Go’ stil.
Kampagnen har – sammen med en række sager i den senere tid, hvor danske virksomheder har været i mediernes søgelys – understreget behovet for bindende regler, der sikrer, at virksomheder og investorer tager ansvar for menneskerettigheder og miljø gennem hele deres værdikæde.

Lov skal stille krav til alle

Kuverten til erhvervsministeren blev overdraget af Rasmus Nordqvist fra SF, der havde kaldt Simon Kollerup i samråd for at spørge ind til regeringens konkrete planer i forhold at få indført lovgivning på området. SF-politikeren har igennem flere år arbejdet for, at Danmark indfører en lov om ansvarlig virksomhedsadfærd.

”Det nytter ikke noget, at vi kan gå ned i en butik og købe en t-shirt og ikke være sikre på, om menneskerettigheder eller miljø er blevet krænket et eller flere steder i værdikæden. Det er klart, at man ikke kan kræve det samme ansvar af en meget lille virksomhed som af en kæmpestor virksomhed. Men kravet skal være der til alle, og så skal vi selvfølgelig hjælpe dem, der er for små til at kunne klare det hele med at kunne leve op til de her ting”, sagde Rasmus Nordqvist.

Amnesty: Godt samråd

Sanne Borges, der er Amnestys seniorrådgiver om erhvervsliv og menneskerettigheder, var godt tilfreds med dagens samråd:

”Der var fokus på det vigtige i, at lovgivning om ansvarlig virksomhedsadfærd skal være i reel overensstemmelse med internationale FN- og OECD-standarder på området, og at der skal være strafansvar ved domstolene i alvorlige sager. Det er positivt. Det er også positivt, at erhvervsministeren tog imod vores underskrifter med kravet om en ambitiøs etisk lov for erhvervslivet. Nu handler det om at få omsat kravene til lovgivning i både EU og i Danmark. Vores kampagne har været med til at skubbe tingene i den rigtige retning”.

Danmark bør være med til at gå foran

I Frankrig indførte regeringen en etisk lov i 2017, og udviklingen er også i fuld gang i andre lande. Både Norge og Tyskland har netop vedtaget lovgivning – med støtte fra mange virksomheder og investorer. EU-Kommissionen har også meldt ud, at der til efteråret vil komme et lovforslag på området på europæisk plan. Ifølge Amnestys seniorrådgiver bør Danmark være med til gå foran:

”Danmark skal være med til at lægge positivt pres på EU for at sikre en så ambitiøs EU-lovgivning som muligt. Og der bør indføres ambitiøs lovgivning i Danmark uanset hvad. Risikoen er ellers stor for, at vi kan ende med laveste fællesnævner med EU-lovgivningen.”, siger Sanne Borges.