Ny aftale mellem Australien og New Zealand gør det muligt for flygtninge at blive genbosat i New Zealand, efter de i årsvis har været fanget under torturlignende forhold blandt andet på afsidesliggende stillehavsøer, som Australien har udliciteret sin asylforpligtelse til.
Dette giver håb til flygtninge, som har været fanget i et limbo både her i Australien og off shore. Mange af os har arbejdet for dette i årevis.
Graham Thom, rådgiver Amnesty Australien
Ifølge aftalen vil 150 flygtninge om året blive genbosat i New Zealand over de næste tre år.
Amnesty har i årevis afdækket og kritiseret Australiens horrible behandling af flygtninge og asylansøgere, som er blevet interneret på eksempelvis stillehavsøerne Nauru og Papaya Ny Guinea. Australien har siden 2012 sendt mennesker, der forsøgte at flygte til Australien med båd ud på disse øer.
Den nye aftale inkluderer flygtninge i Nauru og flygtninge, som er midlertidig i Australien i forbindelse med medicinsk behandling.
Derfor efterlyser Amnesty en løsning for de flygtninge- og asylansøgere, som ikke er omfattet af den nye aftale mellem New Zealand og Australien, herunder 104 mennesker, som fortsat er fanget på Papaya Ny Guinea.
“Vi må trods dette vigtige skridt heller ikke glemme, at mennesker har fået frataget flere år af deres liv uden grund. Australiens regering kunne have taget imod dette tilbud for otte år siden og have sparet disse mennesker for den fortsatte arbitrære detention og heraf følgende traume”, siger Graham Thom.
Amnesty Danmark har i 2018 aktioneret og indsamlet underskrifter for flygtninge, der har fået deres rettigheder krænket af Australien.