Kinesisk advokat tortureret og fængslet for at føre sag for OL-hjemløse

Den kinesiske advokat Ni Yulan har fået stadfæstet sin dom på to år i en sag, som ifølge Amnesty er politisk motiveret og har til formål at standse Ni Yulans arbejde for ofre for husrydninger i Beijing.

Advokaten Ni Yulan blev 10. april 2012 idømt to år og otte måneders fængsel for svindel og for at “provokere til skænderi”. Hendes mand, Dong Jiqin, blev idømt to års fængsel på samme anklager.

På trods af internationale protester blev dommen opretholdt ved en appelsag 27. juli 2012.

Amnesty International mener, at parret forfølges, fordi Ni Yulan har ydet gratis retshjælp til mennesker, hvis boliger blev tvangsryddet op til OL i Beijing i 2008.

Allerede i 2002 begyndte Ni Yulan sin kamp imod tvangsrydningerne af op mod 1,5 millioner menneskers hjem i Beijing. Blandt andet filmede hun en tvangsrydning i 2002, hvilket gjorde, at politiet arresterede hende og torturerede hende i dagevis. Hun fik brækket begge ben og sine knæskaller. I dag sidder hun i kørestol.

I 2008 – lige inden OL i Beijing – blev hun fængslet i to år. I fængslet blev hun både tortureret, mishandlet og nægtet lægehjælp.

Menneskerettighedsadvokater i Kina jaget vildt

Advokater er i stigende grad i frontlinjen i kampen for rettigheder i Kina, da flere og flere borgere går til domstolene for at få adgang til deres basale rettigheder. Den kinesiske regering har reageret på denne udvikling med omfattende forfølgelse og chikane af advokater, der tager menneskerettighedssager op. Der er mange eksemler på, at advokater er blevet frataget deres licens, ligesom de udsættes for chikane, forsvindinger og endda tortur.

Det er en effektiv taktik. Ud af Kinas 204.000 advokater er der kun få hundrede, der påtager sig sager om menneskerettigheder.