Kinesisk advokat tortureret og fængslet for at føre sag for OL-hjemløse

Den kinesiske advokat Ni Yulan har fået stadfæstet sin dom på to år i en sag, som ifølge Amnesty er politisk motiveret og har til formål at standse Ni Yulans arbejde for ofre for husrydninger i Beijing.

Advokaten Ni Yulan blev 10. april 2012 idømt to år og otte måneders fængsel for svindel og for at “provokere til skænderi”. Hendes mand, Dong Jiqin, blev idømt to års fængsel på samme anklager.

På trods af internationale protester blev dommen opretholdt ved en appelsag 27. juli 2012.

Amnesty International mener, at parret forfølges, fordi Ni Yulan har ydet gratis retshjælp til mennesker, hvis boliger blev tvangsryddet op til OL i Beijing i 2008.

Allerede i 2002 begyndte Ni Yulan sin kamp imod tvangsrydningerne af op mod 1,5 millioner menneskers hjem i Beijing. Blandt andet filmede hun en tvangsrydning i 2002, hvilket gjorde, at politiet arresterede hende og torturerede hende i dagevis. Hun fik brækket begge ben og sine knæskaller. I dag sidder hun i kørestol.

I 2008 – lige inden OL i Beijing – blev hun fængslet i to år. I fængslet blev hun både tortureret, mishandlet og nægtet lægehjælp.

Menneskerettighedsadvokater i Kina jaget vildt

Advokater er i stigende grad i frontlinjen i kampen for rettigheder i Kina, da flere og flere borgere går til domstolene for at få adgang til deres basale rettigheder. Den kinesiske regering har reageret på denne udvikling med omfattende forfølgelse og chikane af advokater, der tager menneskerettighedssager op. Der er mange eksemler på, at advokater er blevet frataget deres licens, ligesom de udsættes for chikane, forsvindinger og endda tortur.

Det er en effektiv taktik. Ud af Kinas 204.000 advokater er der kun få hundrede, der påtager sig sager om menneskerettigheder.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>