Nicaragua: Demonstranter dræbt, tortureret og anklaget med falske beviser

Nicaragua: Demonstranter dræbt, tortureret og anklaget med falske beviser

Siden april har der i Nicaragua udspillet sig omfattende protester mod en række reformer af landets sociale sikkerhedsnet. Regeringen har reageret med væbnet magt og har tilladt, at regeringsloyale civile væbnede grupper slår ned på demonstranter med automatvåben og snigskytterifler. Flere hundreder er døde og mindst 2.000 er sårede. Ny rapport fra Amnesty dokumenterer de grove brud på menneskerettighederne.

Leyting Chavarría var endnu ikke fyldt 16, da han blev fundet trængt op i et hjørne af en smal gyde med et skudsår i brystkassen og en slangebøsse i hånden. Han var død. Drengen blev fundet kort efter, at regeringstro væbnede grupper havde angrebet demonstranters barrikader i hans hjemby Jinotega.

Et andet sted en anden dag blev liget af politibetjenten Faber López udleveret til familien. Nicaraguas regering meddelte efterfølgende, at han var blevet myrdet af væbnede terrorister. Familien fortæller dog til Amnesty, at de ikke fandt skudsår på hans krop, men at den bar adskillige spor fra tortur. Dagen inden havde Faber López ringet til familien for at fortælle, at han ville aflevere sin opsigelse til politiets ledelse. Han understregede, at hvis de ikke hørte fra ham igen, så ville det være fordi, hans egen enhed havde myrdet ham. Faber López ringede aldrig hjem igen.



Managua, Nicaragua, 30. juni 2018: Borgere portesterer i “Blomsternes March” fredeligt mod landets omfattende sociale reformer og mod regeringens vold mod demonstranter og politiske politiske modstandere. Foto: Oscar Navarrete/Amnesty International



Amnesty Internationals nye rapport ”Instilling Terror – From Lethal Force To Persecution In Nicaragua”  bygger på grundige interviews med 115 vidner og dokumenterer i alt 25 konkrete brud på menneskerettighederne – inklusive 12 tilfælde af mulig tortur og syv tilfælde af vilkårlige anholdelser.

Rapporten afslører, hvordan myndigheder har brugt tortur og manipulering med bevismateriale til at fremtvinge oplysninger om demonstranternes organisering.

Amnestys repræsentanter udførte de mange interviews i juli og september 2018 i både Nicaragua og i Costa Rica, hvortil et par hundreder nicaraguanere hver eneste dag registrerer sig som flygtninge.

Den nye rapport dokumenterer krænkelser, som er begået i perioden 30. maj-18. september og bygger videre på rapporten ”Shoot To Kill” fra den 29. maj 2018, som påviste overgreb i tiden 18. april-14. maj 2018. Læs også artiklen “Amnesty filmer skud mod civile”.



Nicaragua 18. juli 2018: Officielle politistyrker står parate med en Druganov snigskytteriffel og et PKM maskingevær for straks og hårdt at kunne slå ned på demonstranter. Foto: Mervin Recinos/AFP/Getty Images



Den 50 sider lange rapport fremlægger ubestridelig dokumentation for, at regeringen med Daniel Ortega i spidsen tillader, at både officielle politistyrker og de såkaldte ”Sadinista-bander”, som er civile og svært bevæbnede grupper uden uniform, der med hætter over deres hoveder, anvender ekstrem vold mod demonstranter.



Nicaragua, 1. september 2018: En demonstrant bærer landets flag foran en kæde af politibetjente. Foto: Reuters



”Ved at anvende stadig mere skrupelløse og avancerede metoder, til at undertrykke sit eget folk, har præsident Ortega skabt sit lands værste menneskerettighedskrise i årtier. Tusinder af borgere har forladt deres hjem og søgt tilflugt i andre dele af landet eller i det nærliggende Costa Rica. Ortegas regering skal øjeblikkeligt sætte en stopper for den voldelige undertrykkelse”, siger Erika Guevara-Rosas, direktør for Amnesty International i Latinamerika.