Druknede bådflygtninge skyllede op på Allinge havn

Dusinvis af druknede flygtninge i ligposer bragte fredag morgen den brutale virkelighed i Middelhavet helt tæt på dette års Folkemøde på Bornholm. Bag aktionen stod Amnesty, kunstneren Jens Galschiøt, Landsforeningen Levende Hav og skibet M/S Anton, som alle vil have mere fokus på tragedien på Middelhavet

Deltagerne på årets Folkemøde på Bornholm fik et chok, da de fredag morgen ankom til havnen i Allinge.

Ved den ydre mole iscenesatte kunstneren Jens Galschiøt, Landsforeningen Levende Hav og skibet M/S Anton en redningsaktion på vandet. Her sank en overfyldt og faldefærdig gummibåd fyldt med skulpturer af flygtninge i fuld størrelse, mens Folkemødets deltagere kunne følge ulykken fra havnekajen.

Dernæst bragte M/S Anton overlevende og druknede ind til Allinge Havn, hvor de blev modtaget af Amnesty-aktivister i hvide dragter, som sammen med elever fra Bornholms Efterskole allerede havde fyldt havnens centrale kaj med ligposer. 

En iscenesat tragedie, som desværre alt for mange gange har været brutal virkelighed på Sydeuropas øer.

”Vi er alle sammen vidner til en tragedie i Middelhavet, som vi burde gøre alt for at standse. Men i stedet for at tage ansvar for at redde liv konkurrerer de store partier i Danmark lige nu om, hvem bedst kan skræmme asylansøgerne væk”, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark. 

Galschiøt: Den politiske debat er ”ekstremt afstumpet” 

Amnestys formål med aktionerne var at bruge dette års Folkemøde til at sætte fokus på tragedien i Middelhavet, hvor tusindvis af flygtninge de seneste år er druknet i håbet om at nå i sikkerhed i Europa.  

Samme ambition har kunstneren Jens Galschiøt:   

”Vores politikere snakker kun om, hvordan vi undgår, at folk drukner lige her hos os. Hvordan vi forhindrer dem i at komme hertil. Det er ekstremt afstumpet. Vi burde diskutere, hvordan vi forhindrer mennesker i at blive flygtninge, i stedet for at diskutere hvordan vi selv undgår, at ofrene kommer hertil, ” siger Jens Galschiøt. 

Som en del af hans installationer på Folkemødet flyder ni af hans store menneske-figurer nu rundt i havnen – med hovedet netop over vandet. Andre figurer er stillet op langs kajen, hvor de blander sig med Folkemøde-deltagerne.   

”Jeg skal ikke dokumentere, hvor mange der drukner, eller hvordan de samles op i Middelhavet. Men jeg tror på, at min kunst på en anden måde rykker debatten en lille smule i den rigtige retning.  Mine figurer er ikke aggressive. De står der faktisk bare. De er mennesker, voksne og børn. De er ikke sølle. Måske har de brug for hjælp? Det tvinger de os til at tænke over”, siger jens Galschøit.    

Amnesty: Vi kan og skal redde liv

Aktionen på Allinge Havn er en del af Amnestys samlede program for Folkemødet. 

Her deler organisationen også hundredvis af redningskranse ud til årets deltagerne med opfordringen om at støtte Amnestys krav til den danske regering og EU’s øvrige ledere: 

Oprettelsen af en fælles permanent eftersøgnings- og redningsoperation på Middelhavet, som både i ressourcer og geografisk område matcher Italiens tidligere operation, Mare Nostrum. Mare Nostrum lukkede, fordi EU-landene afslog at medfinansiere operationen, selvom den på et år alene reddede mere end 100.000 mennesker i havsnød. 

”Tusindvis af desperate mennesker er druknet på flugt fra krig og overgreb i forsøget på at nå sikkerhed i Europa. De havde ikke andet valg, men det har vi. Vi både kan og skal redde liv på Middelhavet. Den beslutning håber vi, at så mange danskere som muligt vil være med til at støtte op om på dette års Folkemøde”, siger Trine Christensen.