19-årige Noura Hussein Hamad Daoud fra Sudan blev dømt til døden, efter hun i selvforsvar havde dræbt sin voldtægtsmand. Nu har en domstol i Sudan omstødt dødsdommen – efter massivt internationalt pres og underskrifter fra over 80.000 danskere.

En domstol i Sudan har den 26. juni omstødt dødsdommen over den bare 19-årige Noura Hussein, som i maj 2018 blev idømt dødsstraf, efter at hun i selvforsvar dræbte sin ægtemand, da han forsøgte at voldtage hende.

I stedet for dødsdommen er Noura blevet idømt fem års fængsel og pålagt at betale såkaldte ”blodpenge” i kompensation.

”Det er en fantastisk god nyhed, at dødsdommen er annulleret. Men det bør også føre til, at man gennemgår lovgivningen for at sikre, at Noura Hussein bliver den sidste, som kommer til at gennemgå denne prøvelse. Noura var offer for et brutalt overgreb fra sin mand. Fem års fængsel for at have handlet i selvforsvar er ude af proportioner”, siger Seif Magango, Amnesty Internationals vicedirektør i Østafrika.

Tak til de 81.294 danskere, som støttede Noura

Efter dødsdommen aktionerede Amnesty verden over for at få omstødt dommen og få taget hensyn til de formildende omstændigheder i sagen.

Alene herhjemme skrev 81.294 danskere under på kravet til myndighederne i Sudan om at ophæve Nouras dødsdom.

Giftet bort som 16-årig

Noura Hussein blev som kun 16-årig tvunget til at gifte sig. Hun forsøgte at flygte og tilbragte tre år hos sin tante, indtil hendes far snød hende til at komme hjem igen.

Den første gang Nouras mand voldtog hende, fik han sine to brødre og sin fætter til at holde hende fast imens. Hun havde ikke lyst til at have sex med en mand, hun ikke ville giftes med i første omgang – så han voldtog hende. Anden gang, han voldtog Noura, prøvede hun at forsvare sig selv med en kniv. Nouras mand døde af sine kvæstelser.

Dømt for overlagt drab

Efter at have knivdræbt sin mand søgte Noura tilflugt hos sin familie, men hendes far overdrog hende til politiet, som åbnede en sag mod hende. En medicinsk undersøgelse peger på, at Noura selv havde fysiske skader fra blandt andet bid som følge af kampen mod sin mand.

Siden maj 2017 har Noura Hussein været fængslet i Omdurmans kvindefængsel. I den oprindelige retssag imod hende anvendte dommeren en forældet lovgivning, som ikke anerkender voldtægt inden for ægteskabet. Den 29. april 2017 blev hun fundet skyldig i overlagt mord ved retten i Omduram. Den nye fem års dom skal afsones fra den dag, hun oprindeligt blev arresteret.

“De sudanesiske myndigheder skal benytte lejligheden til at påbegynde en reform af lovene for børneægteskab, tvangsægteskab og voldtægt, så ofrene ikke straffes”, siger Seif Magango.