Presset på de vietnamesiske myndigheder, blandt andet via 41.452 danske underskrifter i Amnestys aktion, har båret frugt. Ho Duy Hais dødsdom er suspenderet, og hans sag genoptages.

”Tak, fordi I har reddet min søns liv. Ingen ord kan beskrive min dybfølte taknemmelighed over for jer alle sammen.”

Ordene kommer fra Nguyen Thi Loan, som er mor til den i dag 34-årige Ho Duy Hai, som har tilbragt over 11 år på dødsgangen i Vietnam efter en stærkt uretfærdig retssag. 

Moderens taknemmelighed er rettet mod alle dem, der har skrevet under på Amnestys aktion for at få sagen genoptaget. I maj 2019 sendte vi 41.452 danske underskrifter afsted for at lægge pres på de vietnamesiske myndigheder, og det har nu båret frugt.

Dødsdommen er nu suspenderet, efter at den vietnamesiske højesteret har afgjort, at sagen skal genoptages.

Ho Duy Hai er indtil videre stadig i fængsel, hvor han gennem over et årti har afventet sin skæbne under umenneskelige forhold, og vi holder fortsat øje med, hvordan sagen nu udspiller sig.

Det var tilbage i 2008, at den dengang 23-årige Ho Duy Hai den 1. december blev arresteret og fængslet for tyveri og dobbeltmord. Han blev idømt dødsstraf for de to mord efter en stærkt uretfærdig retssag, en dom som appelretten i Ho Chi Minh City valgte at opretholde.

Ho Duy Hai fortæller, at han i første omgang “tilstod” sin forbrydelse, fordi han blev udsat for tortur. En tilståelse, som han senere trak tilbage. En officiel juridisk komité i Vietnam konkluderede desuden, at der under retssagen skete så mange fejl, at Hais sag burde genoptages. Blandt andet blev der ikke taget højde for Hais alibi eller flere andre afgørende beviser.

Amnesty krævede i aktionen, hvor der blev sendt underskrifter til landets præsident, at Ho Duy Hai fik sin dødsdom omstødt og sin sag genoptaget – samt at Hai ikke udsættes for tortur eller anden umenneskelig behandling i fængslet, og at han fik adgang til den lægehjælp, han har behov for. Derudover at han skulle have mulighed for at se sin familie og sin forsvarer.