Det er en stor sejr for kvinders rettigheder, at domstolen besluttede at løslade María Teresa Rivera, som var fængslet for at abortere.

33-årige María Teresa Rivera blev fængslet i 2011 og idømt 40 års fængsel for ”overlagt mord” efter at have aborteret.

”Løsladelsen af María Teresa er endnu et skridt mod retfærdighed i et land, hvor kvinder behandles som andenrangs borgere”, siger Erika Guevara-Rosas, direktør for Americas i Amnesty International. “Hun burde aldrig have tilbragt et sekund i fængsel. Hendes sejr må føre til en lovændring i El Salvador, hvor snesevis af kvinder bliver sat i fængsel på grund af en fuldstændig latterlig anti-abortlov, som kun sætter livet på spil for tusindvis af kvinder og piger”.

María Teresa blev anholdt, efter at hendes svigermor fandt hende besvimet og kraftigt blødende på badeværelset. Da hun blev bragt på hospitalet, anmeldte personalet hende til politiet, som anklagede hende for at have fået en abort. Alle former for abort er strafbart i El Salvador.

Under retssagen vidnede en af Maria Teresas chefer mod hende. Hun fortalte, at Maria vidste, at hun var gravid i januar 2011. I så fald havde hun været 11 måneder henne, da aborten fandt sted. Det uhyrlige vidnesbyrd blev brugt som et af de afgørende beviser mod hende.

Jeg vil gerne takke alle, der støttede mig og ikke forlod mig, alle som troede på mig og fastholdt, at jeg var uskyldig, selvom I ikke kendte mig. Det betød meget for mig

Maria Teresa

Tak fra Maria

”Jeg vil gerne takke alle, der støttede mig og ikke forlod mig, alle som troede på mig og fastholdt, at jeg var uskyldig, selvom I ikke kendte mig. Det betød meget for mig”.
”Da jeg hørte, at jeg var fri, blev jeg meget glad, fordi jeg ikke havde set min søn i et halvt år. Den manglende kontakt gjorde mig fortvivlet og angst, fordi jeg ikke vidste, hvordan han havde det. Da de fortalte mig, at jeg var fri, manglede jeg ord. Jeg blev så glad, så glad, fordi jeg skulle se min søn – det var mit største ønske at være sammen med ham”.

”Det første, min søn fortalte mig, var, at han elskede mig meget. Jeg fortalte ham, at jeg også elskede ham. Da jeg så ham, vidste jeg, at jeg aldrig ville være adskilt fra ham igen. Takket være Gud er jeg sammen med ham nu”.

”Jeg er bekymret for min økonomiske situation, fordi jeg ikke har et job eller midler til at støtte min søn. Men jeg tror, at Gud vil åbne døre. Jeg har altid ønsket at min søn skal have andre muligheder end mig, at han får en uddannelse. Jeg kunne ikke studere, fordi jeg ikke havde midlerne. Men jeg vil gerne sikre, at min søn kan studere”.

”Siden min løsladelse har jeg delt mine erfaringer med andre – og takker Gud for, at jeg ikke er der [i fængsel] længere. Jeg er meget taknemmelig for enhver mand og kvinde, der har fulgt min sag, og som håbede, at jeg ville blive fri. Det gav mig så meget styrke – for hvis I troede på det, måtte jeg også tro på det”.

”I er alle engle, sendt til mig, da jeg havde allermest brug for det. Tak til jer allesammen. Jeg ved, at I ikke vil forlade mig, og at I vil fortsætte med at støtte mine ’compañeras’ – de kvinder, som stadig er i fængsel, og som er uskyldige, ligesom jeg var”.

”I El Salvador er retfærdigheden sket fyldest, og det skal ske igen med mine ’compañeras’. Jeg beder alle – mænd og kvinder, der fulgte min sag – om at støtte dem. Jeg vil også gøre, hvad jeg kan. Jeg har ikke de økonomiske midler, men jeg har den moralske styrke til at støtte dem og få dem til at føle sig stærke ved at holde håbet om deres løsladelse i live”.

Opdatering

Kort efter, at dommeren besluttede at løslade María på baggrund af manglende beviser, appellerede anklageren afgørelsen. María Teresa Rivera frygtede derfor at blive fængslet igen, og hun valgte at søge asyl i Sverige.

I marts 2017 blev María den første kvinde, som blev tildelt asyl i Sverige på denne baggrund. Hun er nu bosat udenfor Stockholm og arbejder fortsat for, at El Salvadors abortlovgivning ændres, og at de fængslede kvinder løslades.