Nye undersøgelser afslører krænkelser fra overvågningsfirmas spyware

En ny onlineplatform med Edward Snowden som fortæller og Brian Eno som lyddesigner kortlægger for første gang den globale spredning af den berygtede spyware Pegasus, som er produceret af overvågningsfirmaet NSO Group.

Forensic Architecture har med støtte fra Amnesty og Citizen Lab udviklet en ny interaktiv online platform, der som den første i verden kortlægger den globale spredning af den berygtede spyware Pegasus, som overvågningsfirmaet NSO Group står bag.

‘Digital Violence: How the NSO Group Enables State Terror’  dokumenterer digitale angreb på menneskerettighedsforkæmpere rundt om i verden og viser forbindelserne mellem Pegasus og den skade, som den kan gøre på advokater, aktivister og andre civilsamfundsaktører.

Giver fuld adgang til alle informationer
NSO Group er en stor spiller i den dunkle overvågningsindustri. Dens Pegasus-spyware er blevet brugt i nogle af de mest lumske digitale angreb på menneskerettighedsforkæmpere. Når Pegasus i al hemmelighed er blevet installeret på en persons telefon, har angriberen fuld adgang til telefonens beskeder, emails, medier, mikrofon, kamera, opkald og kontakter.

”Undersøgelsen afslører, hvordan de digitale domæner, vi færdes i, er blevet menneskerettighedskrænkelsernes nye front; et sted med statsovervågning og intimidering, der muliggør fysiske krænkelser i virkeligheden”, siger Shourideh C. Molavi, chefresearcher hos Forensic Architecture.

Snowden og Eno medvirker
Edward Snowden lægger stemme til en medfølgende videoserie, som fortæller menneskerettighedsaktivister og journalisters forskellige historier om at blive udsat for Pegasus. Den interaktive platform inkluderer også et lyddesign af komponisten Brian Eno. En film om projektet lavet af den prisvindende instruktør Laura Poitras får premiere på filmfestivalen i Cannes senere på måneden.

”NSO Group er de værste af de værste, når det handler om at sælge digitale tyveriredskaber til spillere, som de ved er meget aktive og aggressive i forhold til at krænke dissidenter, oppositionsfigurer og journalisters menneskerettigheder”, siger Edward Snowden, der er præsident for Freedom of the Press Foundation.

Omfattende onlineplatform
Onlineplatformen er en af de mest omfattende databaser om NSO-relaterede aktiviteter med informationer om eksportlicenser, påståede køb, digitale infektioner og de alvorlige konsekvenser for aktivister i den virkelige verden, hvor de er blevet udsat for intimidering, chikane og fængsling. Platformen kaster også lys over NSO Groups komplekse virksomhedsstruktur baseret på ny research fra Amnesty og organisationens samarbejdspartnere.

”I årevis har NSO Group hemmeligholdt sine aktiviteter og profiteret på at arbejde i det skjulte. Denne platform afslører den vigtige forbindelse mellem brugen af firmaets spyware og de voldsomme menneskerettighedskrænkelser, som påføres aktivister og civilsamfund”, siger Danna Ingleton, der er vicedirektør for Amnesty Tech.

Flere afsløringer af krænkelser
Amnesty Internationals Security Lab og Citizen Lab har adskillige gange afsløret, at NSO Groups Pegasus-spyware er blevet brugt imod menneskerettighedsforkæmpere verden over. Amnesty opfordrer kraftigt NSO Group til at sørge for at sikre, at virksomheden ikke gør sig skyldig i eller medvirker til menneskerettighedskrænkelser og til at reagere, når de forekommer. Cyberovervågningen skal udvise rettidig menneskeretlig omhu og tage skridt, der sikrer, at menneskerettighedsforkæmpere og journalister ikke fortsat er mål for ulovlig overvågning.

I oktober 2019 afslørede Amnesty, at den marokkanske akademiker og aktivis Maati Monjibs telefon var blevet inficeret med Pegasus-spyware. Han chikaneres fortsat af de marokkanske myndigheder på grund af sit menneskerettighedsarbejde. I december 2020 blev Maati Monjob vilkårligt fængslet, men blev prøveløsladt den 23. marts 2021.

Offer: Mit liv er forandret
Maati Monjib fortæller sin historie i en af kortfilmene og om de personlige omkostninger af overvågningen.
”Myndighederne vidste alt om, hvad jeg sagde. Jeg var i fare. Overvågning er meget skadeligt for offerets psykiske velbefindende. Mit liv har forandret sig meget på grund af alt det pres”.

Amnesty kræver, at alle anklager mod Maati frafaldes, og at de marokkanske myndigheder stopper deres chikane af ham og hans familie.

Find ud af mere på digitalviolence.org