17. august 2020  

Desværre oplever mange LGBTI+-personer dagligt verbale eller fysiske overgreb. Ingen skal finde sig i at blive diskrimineret på grund af deres seksualitet, kønskarakteristika, kønsudtryk eller kønsidentitet. Derfor kræver en række organisationer politisk handling mod hadforbrydelser i Danmark nu! (Advarsel: Indeholder historier om vold mod LGBTI+-personer)

I 2018 registrerede politiet 74 hadforbrydelser rettet mod LGBTI+-personer i Danmark. Ifølge aktivister og organisationer, der beskæftiger sig med LGBTI+-rettigheder, er tallet dog langt højere, og LGBT+ Danmark modtager ugentligt henvendelser om diskrimination i det offentlige rum. 

Ifølge Institut for Menneskerettigheder viser undersøgelser, at ofre for hadforbrydelser ofte har en manglende tro på, at en anmeldelse vil nytte. De frygter også, at en anmeldelse vil få negative personlige konsekvenser. Det vigtigste våben i kampen mod hadforbrydelser er derfor at informere og rådgive borgere og myndigheder, så hadforbrydelser kommer frem i lyset, hvor de kan forebygges og bekæmpes.

Jeg er blevet råbt af, jeg er blevet tilsvinet verbalt, jeg har med nød og næppe undgået voldelige overfald. Jeg er vant til hvisken, jeg er vant til at scanne mine omgivelser for, at jeg kan føle mig sikker. Jeg bliver fejlkønnet, og jeg kender mange af mine queer-venner, der ved præcis, hvad jeg oplever. Flere af dem har oplevet værre.

Mattias


Sådan lyder en af de 174 historier, som den landsdækkende protestbevægelse ’Lev og Lad Leve’ indtil videre har samlet ind. Historierne er indsamlet i forbindelse med deres kampagne mod hadforbrydelser begået mod LGBTI+-personer i Danmark.

Hjælp os med at kæmpe for alles ret til at være i det offentlige rum uden frygt for overgreb – skriv under på aktionen nu! 

Hvorfor skal jeg skrive under?

Med nok underskrifter kan vi presse justitsministeren til at ændre lovgivningen. En lovændring vil sikre en bedre juridisk beskyttelse for LGBTI+-personer samt øge opmærksomheden på problemet, så vi på sigt også kan skabe den kulturændring, det kræver at sætte en stopper for hadforbrydelser i Danmark. 

Hvad sker der med din underskrift?

Vi afleverer underskrifterne til justitsminister Nick Hækkerup sammen med Pride Copenhagen, LGBT+ Danmark og Lev og lad leve. De 1000 historier, som Lev og lad leve indsamler lige nu, vil også blive overleveret til justitsministeren.

Stereotype forestillinger

Der er stadig stereotype forestillinger og fordomme om det at være LGBTI+-person i Danmark. Og det kan lede til chikane og mobning. Det kan Kaya, der ligesom Mattias har delt sin historie med Lev og Lad Leve, nikke genkendende til:

Jeg blev grebet i skridtet og spurgt: ‘Er du en mand eller en kvinde?’ Da jeg trak mig væk, slog hun mig i jorden.

Kaya

Retten til et liv fri fra diskrimination er en helt grundlæggende menneskerettighed – det vil blandt andet sige retten til at udleve sin seksuelle orientering eller kønsidentitet uden frygt for overgreb.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder står Danmark over for en række udfordringer. Eksempelvis er det problematisk, at nogle efterforskninger ikke fokuserer nok på, hvad motivet for hadforbrydelsen er. Det betyder nemlig, at nogle hadforbrydelsessager bliver behandlet som almindelige straffesager. Og det kan i sidste ende have den konsekvens, at problemets omfang ikke kommer frem i lyset, og at ofre ikke får adgang til retfærdighed.

Aktionen er lavet i samarbejde med LGBT+ Danmark, Copenhagen Pride og Lev og Lad Leve.

Skriv under og hjælp med at sætte en stopper for hadforbrydelser mod LGBTI+-personer i Danmark.

Vi kræver, at justitsminister Nick Hækkerup tilføjer kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika til lovteksten om hadforbrydelser.

Problemets omfang i Danmark

* 29 procent af danske LGBTI+-personer er det seneste år blevet chikaneret.

* En ud af fem danske transpersoner og interkønnede har inden for de seneste fem år oplevet fysiske eller seksuelle overfald. Det er dobbelt så mange som blandt resten af LGBTI+-gruppen.

* Otte procent af danske LGBTI+-personer har oplevet overfald inden for de sidste fem år.

Kilde: A long way to go for LGBTI equality


Opdateringer

5. januar 2022: God nyhed – loven er ændret!

LGBTI+-personer kan se frem til en bedre retssikkerhed i Danmark. Folketinget har nemlig vedtaget en lovændring, der gør køn og seksualitet til et muligt motiv for en hadforbrydelse. Tak til alle, der har kæmpet for at få loven ændret.

Læs mere om lovændringen her >

26. maj 2021: Underskrifter afleveret

Vi overleverede underskrifterne til ligestillingsministeren i en meget flot bog, som Lev og Lad Leve havde lavet. Udover underskrifterne indeholdt bogen også 1.000 menneskers personlige historier om hadforbrydelser begået mod LGBTI+-personer i Danmark.