5. juli 2018  

Den egyptiske aktivist Amal Fathy har siden maj siddet fængslet, fordi hun delte sin oplevelse med seksuel chikane på Facebook. Amnesty kræver hende løsladt øjeblikkeligt.

Den 9. maj lagde 33-årige Amal Fathy en video på Facebook, hvor hun delte sin oplevelse med seksuel chikane, beskrev hvor udbredt problemet er i Egypten, samt kritiserede regeringen for ikke at gøre nok for at beskytte landets kvinder.

To dage senere stormede politiet hendes hjem og tog Amal, hendes mand Mohamed, og deres treårige barn med på stationen. Mohamed og barnet blev løsladt tre timer senere, mens Amal blev fængslet. Hun er blandt andet anklaget for at “udgive en video, der indeholder falske nyheder, som kan skade den offentlige ro”.

Amal Fathy er egyptisk aktivist. Udover at arbejde for kvinders rettigheder forsøger hun at skabe opmærksomhed om egyptere, der fængsles for at have deltaget i demonstrationer eller for deres adfærd på sociale medier.

Efter Amal blev fængslet, er hun blevet udsat for en sexistisk smædekampagne på nettet og i de statskontrollerede medier.

Amal var modig nok til at råbe op om seksuel chikane – selvom hun vidste, at hun risikerede at blive revet væk fra sin familie og fængslet af regeringen. Nu er det vores tur til at stå op for hendes rettigheder.

Selvom domstolen i Kairo den 19. juni besluttede sig for at løslade Amal Fathy mod kaution, har nye anklager om blandt andet at ”bruge et website til at promovere idéer, der opfordrer til terrorhandlinger” gjort, at Amal Fathys fængsling blev forlænget yderligere 15 dage. I disse dage skal anklageren tage stilling til, om fængslingen skal forlænges endnu engang eller om Amal Fathy skal løslades.

På grund af den nuværende situation for menneskerettighedsforkæmpere i Egypten frygter Amnesty, at Amals fængsling vil blive forlænget.

Det er nu, vi har chancen for at handle og kræve, at Amal bliver løsladt omgående, så hun kan fortsætte sit vigtige arbejde for kvinders rettigheder og menneskerettighedsforkæmpere i Egypten uden at frygte for sin sikkerhed.

Skriv under med det samme og støt op om retten til at ytre sig frit på sociale medier.

De egyptiske myndigheder forsøger i øjeblikket at få en ny medie- og cyberkriminalitetslov igennem, som vil give staten næsten total kontrol over TV, trykte- og onlinemedier.

Opdateringer

12. januar 2022: Amal får endnu et år i fængsel

“Domstolens beslutning om at bekræfte Amal Fathys dom og idømme hende endnu et år i fængsel viser endnu en gang, at de egyptiske myndigheder er mere opsatte på at tvinge kritikere til tavshed frem for at forbedre menneskerettighederne i landet,” siger Philip Luther, Amnesty Internationals direktør for forskning og fortalervirksomhed i Mellemøsten og Nordafrika.

I Egyptens nationale menneskerettighedsstrategi står der ellers, at de vil beskytte kvinders rettigheder, men deres handlinger viser, at de er fast besluttet på at underminere deres egen lovgivning.

Det internationale samfund skal hurtigst muligt reagere ved at etablere en uafhængig overvågnings- og rapporteringsmekanisme, der kan undersøge menneskerettighedssituationen i Egypten, herunder seksuel og kønsbaseret vold og kriminaliseringen af ​​dem, der tør at stå op for deres rettigheder.

Vi kæmper videre for, at de egyptiske myndigheder sikrer, at denne uretfærdige dom øjeblikkeligt omgøres.

Læs mere om afgørelsen her >

30. december 2018:Retten opretholder dommen efter prøveløsladelse

Retten besluttede at opretholde dommen mod Amal kun få dage efter, at hun var blevet genforenet med sin familie ved en prøveløsladelse den 27. december. 

Læs mere her > 

12. november 2018:Amals fængselsstraf forlænges 

Kriminaldomstolen i Cairo forlængede Amals fængsling med 45 dage. I teorien kan Amal risikere to år bag tremmer (hun har allerede været fængslet i 5 måneder).

Den 25. november vil hendes høring finde sted, hvor vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at hun ikke bliver dømt.

29. september 2018: Amal idømmes to års fængsel og en bøde

Amal idømmes to års betinget fængsel og en bøde på, hvad der svarer til cirka 3.606 danske kroner udelukkende for at have udtalt sig om seksuel chikane i en video på Facebook.

Vi lægger igen pres på de egyptiske myndigheder til at løslade Amal og frafalde alle anklager imod hende. Det er en dybt uretfærdig dom – hun burde belønnes for sit mod – ikke komme i fængsel. 

Læs mere om hendes sag og vores krav til Egypten her >