7. august 2019  

Store dele af befolkningen i Hong Kong har de sidste måneder kæmpet imod et lovforslag, der vil betyde, at man som borger i Hong Kong kan blive udleveret til retsforfølgelse i Kina. Men modstanden fra myndighederne i Hong Kong mod demonstranterne er voldsom, så de har brug for alt den støtte, de kan få.

Opdatering

Kæmpe sejr for Hongkongs demonstranter! Hong Kongs leder, Carrie Lam, har nu helt opgivet den kontroversielle nye lovgivning.

Vi fastholder aktionen med kravet om en grundig og uafhængig undersøgelse af politiets overdrevne brug af vold mod demonstranterne.


Den nye udleveringslov vil betyde, at det bliver nemt direkte at overdrage eller udlevere personer fra Hong Kongs territorium til det kinesiske fastland. Det ville i høj grad forøge Kinas mulighed for at gå målrettet efter systemkritikere, menneskerettighedsforkæmpere, journalister, NGO-arbejdere eller andre, de mener truer regimet.

Kinas rets- og fængselssystem er kendt for udbredt brug af tortur, uretfærdige retssager, tvungne forsvindinger og ulovlige tilbageholdelser og isolation af fanger.

I juni måned gik over en million mennesker så på gaden i protest. Regeringen nægtede at trække lovforslaget tilbage, og deres svar var at slå ned på protester med overdreven politivold.

Politiet brugte og bruger stadig tåregas, peberspray og pistoler med gummikugler mod demonstranterne. Mange af demonstranterne er desuden blevet overfaldet og gennembanket med slagvåben.

Regeringen har nu suspenderet lovgivningsprocessen, men lovforslaget er ikke trukket tilbage og kan til enhver tid fremlægges igen. Derfor er det vigtigt, at presset på regeringen i Hong Kong fastholdes. Det er desuden afgørende for demonstranterne på gaderne, at de ikke står alene, men får opbakning fra hele verden.

Vær med til at kræve, at Hongkong-regeringen straks trækker lovforslaget om ændringer af udleveringsloven helt tilbage og at retten til fredeligt at forsamle sig og demonstrere bliver respekteret.

Baggrund

Det er et lovforslag om udlevering af borgere til retsforfølgelse i Kina, som har sat gang i massive demonstrationer i Hong Kongs gader. Over en million mennesker har vist deres utilfredshed med Kinas forsøg på at indskrænke menneskerettighederne på klippeøen.

Indtil videre er det lykkedes demonstranterne i Hong Kong at afværge, at Kinas forlængede arm i Hong Kong slår ned på aktivister, journalister NGO’er og andre, der kæmper for menneskerettighederne.