22. august 2018  

Aung Ko Htwe var kun 13 år gammel, da han blev kidnappet af militæret i Myanmar og tvunget til at være børnesoldat. Nu, 14 år senere, sidder han i fængsel – udelukkende for at tale om sine oplevelser i militæret under et radiointerview. Vær med til at presse myndighederne i Myanmar til at løslade ham øjeblikkeligt.

Opdatering

GOD NYHED, 6. september 2019: Efter to et halvt år i fængsel er Aung Ko Htwe i dag blevet løsladt! Han skulle have afsonet yderligere tre år i fængsel, men denne del af dommen er heldigvis annulleret. Aung Ko Htwe skulle aldrig have været fængslet, så hans løsladelse er en stor sejr for ytringsfriheden i Myanmar. 

Læs mere om sagen her

I oktober 2005 blev Aung Ko Htwe kidnappet af militæret ved hovedbanegården i Yangon – landets største by – og tvunget til at være soldat i hæren. Han var kun 13 år gammel på det tidspunkt.

I 2017 talte han så om sine oplevelser i militæret i et radiointerview med Radio Free Asia. Her fortalte han blandt andet, hvordan han var blevet kidnappet til at være børnesoldat. Kort efter blev han anholdt, og han har siddet indespærret lige siden.

Han blev sigtet og dømt efter Section 505(b) i Myanmars straffelovgivning. En vagt formuleret lov, som myndighederne bruger til at begrænse ytringsfriheden. Lovgivningen skal officielt straffe dem, der udgiver, offentliggør eller cirkulerer information, der kan forårsage “frygt i offentligheden”.

Aung Ko Htwe blev først dømt til to års fængsel, men fik yderligere 6 måneder for at kritisere dommeren. Han besluttede ikke at appellere og sagde, at han ikke havde nogen tro på, at der ville blive truffet en retfærdig beslutning.

Børnesoldater i Myanmar

Myanmar har en lang historie med at rekruttere børnesoldater ind i sine væbnede styrker. Landet underskrev en fælles handlingsplan med FN i 2012 for at afslutte rekrutteringen og brugen af børnesoldater. Siden er hundredvis af børn blevet frigivet fra militæret.

Men vi fortsætter dog med at høre rapporter om tvangsrekruttering af børnesoldater i nogle dele af landet. Det ønsker styret i Myanmar selvfølgelig at skjule for omverdenen.

Derfor bliver enhver offentlig snak om børnesoldater slået brutalt ned, og derfor sidder Aung Ko Htwe indespærret lige nu uden at have gjort noget galt

Hjælp med at få Aung Ko Htwe løsladt. Skriv under på vores globale aktion rettet mod indenrigsministeren i Myanmar, Lt. Gen. Kyaw Swe.