15. august 2019  

Elżbieta Podleśna, en polsk menneskerettighedsaktivist, risikerer to års fængsel for at være i besiddelse af plakater med motiv af Jomfru Maria med en regnbuefarvet glorie omkring sit hoved. Hjælp os med at få hende frikendt.

Elżbieta Podleśna er en fremtrædende menneskerettighedsforkæmper i Polen. Hun er en aktiv frontfigur i kampen for lovliggørelse af abort i Polen, og har i mange år kæmpet mod diskrimination af LGBTI+-personer i landet.

Tidligt om morgenen den 6. maj – umiddelbart efter Elżbieta var hjemvendt fra en rejse med Amnesty International til Belgien og Holland – stormede politiet hendes hjem. Politiet hævdede at have fundet en stak plakater, der forestiller Jomfru Maria med en glorie i LGBTI-regnbueflagets farver omkring sit hoved.

Elżbieta blev arresteret, og politiet tilbageholdt hende i flere timer. Hun fik konfiskeret sin mobiltelefon og sin computer – selv computerens hukommelseskort forblev i politiets varetægt. Elżbieta er nu anklaget for “religionskrænkelse”.

Risikerer to års fængsel

Amnesty mener, at det aldrig må være en kriminel handling at være i besiddelse af eller at distribuere materiale med et motiv af regnbueflaget. Alle har ret til at udtrykke sig – og vi er alle beskyttet under ytringsfriheden.

Elżbieta bliver nu retsforfulgt. Hun risikerer en dom på to års fængsel, hvis hun findes skyldig i disse absurde anklager. Vi mener, at dette er endnu et eksempel på den form for chikane og diskrimination, ikke kun Elżbieta Podleśna, men også andre LGBTI+-personer udsættes for mange steder i verden, udelukkende fordi de bruger deres ytringsfrihed.

Skriv under, så vi kan lægge pres på den polske indenrigsminister, så alle anklager mod Elżbieta Podleśna frafaldes, og hun får lov til at fortsætte sin fredelige aktivisme.


Baggrund

Lørdag den 10. august var første gang, der blev afholdt Pride-parade i byen Bialystok i Polen. Ifølge CNN var omkring tusind personer mødt op for at deltage i paraden – ifølge det polske politi var der fire gange så mange, som deltog i moddemonstrationer mod Priden. Politiet måtte omringe paraden for at beskytte de deltagende, men måtte også ty til både chokgranater og peberspray, da moddemonstranterne kastede sten mod paraden.

Den katolske kirke, som er stærk i Polen, anser homoseksualitet for at være en “trussel mod polske værdier”. Også den polske ærkebiskop fra Krakow, Marek Jedraszewski, har nedsættende sammenlignet landets LGBTI-bevægelse med “kommunismens røde pest”.

Ifølge polsk lovgivning er LGBTI ikke beskyttet mod hadforbrydelser.  


Opdateringer

12. januar 2022: Retten frifinder aktivisterne

Gode nyheder: Ela, Anna og Joanna er frie! Retten afviste anken over frifindelsen.

“Dagens afgørelse kommer som en kæmpe lettelse, men kvinderne skulle aldrig have været stillet for retten i første omgang. Siden starten af ​​sagen mod dem har mere end en kvart million mennesker stået bag vores krav om, at myndighederne frafalder anklagerne.”

Sådan siger Catrinel Motoc, senior kampagneleder i Amnesty Internationals regionale kontorer i Europa.

Tak til alle, der skrev under på aktionen i 2019.

Læs mere om sejren her >

14. december 2021: Retsmødet er udskudt

Høringen der var planlagt til den 8. december i sagen om de tre polske LGBTI-aktivister blev udskudt igen til den 12. januar 2022. Kvinderne blev allerede frifundet i marts 2021, men desværre appellerede anklageren afgørelsen.

Læs mere her >>


Amnesty Polen var tilstede i retten sammen med aktivisterne. Her er en Twitter-tråd, hvor du kan se billeder fra dagen og høre fra de tre aktivister. Re-tweet meget gerne opslagene!

Aktivisterne er skuffede og trætte, men de fortsætter deres kamp for retfærdighed. 275.000 mennesker har skrevet under verden over og kræver, at anklageren dropper sagen mod de tre aktivister.

10. november 2021: Retsmødet er rykket til 8. december

Datoen for retssagen for de tre polske menneskerettighedsforkæmpere er blevet flyttet til den 8. december.

230.000 mennesker har skrevet under eller skrevet mails til myndighederne. Vi har lukket aktionen i dansk sektion, men vores internationale kollegaer vil prøve at få tallet op på en kvart million inden den 8. december.

Se den internationale aktion her, og skriv en mail til de polske myndigheder.

10. november 2021: Elżbieta skal for retten igen

I dag starter et nyt retsmøde med blandt andet Elzbieta Podleśna. Hun risikerer endnu engang to års fængsel. Aktivisterne blev ellers frifundet af førsteinstansen, men anklageren appellerede dommen og nu er de tilbage i retslokalet.

“Det, der er skandaløst i denne sag, er ikke billedet af regnbuen, men det faktum, at disse kvindelige aktivister er tilbage i retten. Det, der er chokerende i denne sag, er ikke kvindernes promovering eller beskyttelse af LGBTI-rettigheder, men det faktum, at de risikerer op til to års fængsel for fredelig aktivisme,” siger Catrinel Motoc, som er seniorkampagneleder i Amnestys regionale kontor i Europa.

I stedet for at slæbe aktivisterne tilbage i retten, burde de polske myndigheder fremme og beskytte rettighederne for LGBTI-personer, som står over for undertrykkende og statssponsoreret homofobi. Denne sag nærmer sig chikane og intimidering, og sagen bør droppes omgående.

Læs mere om sagen her.

Marts 2021: Elżbieta, Anna og Joanna blev frifundet

Vi fejrer, at Elżbieta, Anna og Joanna er blevet frifundet for at ”fornærmende religiøse overbevisninger”.

Nu kan de tre kvinder forhåbentlig få lov til at udføre deres menneskerettighedsarbejde uden at frygte chikane og repressalier.

Flere end 220.000 mennesker havde tilsluttet sig Amnestys krav om, at den polske anklager skulle frafalde de ubegrundede anklager mod de tre kvindelige menneskerettighedsaktivister.