2. maj 2017  

Han var kun 15 år, da han blev anholdt. Han blev fængslet, tortureret, holdt i isolation i mere end tre måneder og derefter dømt til døden efter en åbenlyst uretfærdig retssag. Nu er Peyman Barandah blevet 22 år – og skal henrettes 10. maj.

Opdatering

God nyhed 10. maj 2017
Peyman Barandahs henrettelse er udskudt en måned (indtil 10. juni), for at give hans familie mere tid til at skaffe de nødvendige bodspenge. Amnesty lægger fortsat pres på de iranske myndigheder, så han ikke henrettes, men derimod får en ny, fair retssag.

Peyman er dømt for at have slået en anden teenager ihjel under en slåskamp blandt flere drenge. Han har fra starten indrømmet, at han deltog i slåskampen, men fastholder hårdnakket, at en anden teenager stak offeret ihjel. Retten dømte Peyman, fordi de mente, at han ikke havde fremvist tilstrækkelige beviser for, at han var uskyldig. Det er i strid med international lovgivning, som klart definerer, at anklagemyndigheden har bevisbyrden. Man er som bekendt uskyldig til det modsatte er bevist.

Efter slåskampen gik Peyman sammen med sin familie på politistationen i Shiraz for at anmelde det. Politiet anholdt ham straks, og her begyndte den grove behandling af 15-årige Peyman. Familien fortæller, at efterforskeren stak Peyman en lussing foran dem. Han blev ført bort, og de næste tre måneder hørte familien ikke fra ham.

Tortureret i fængslet

Den 15-årige Peyman sad i isolation i tre måneder, uden kontakt til sin familie eller advokat. I disse tre måneder blev han gentagne gange tortureret, typisk tæsket. Til retssagen – hvor Peyman endelig mødte sin advokat – valgte retten at se bort fra anklagerne om tortur. I stedet holdt man to korte retsmøder af et par timers varighed, inden Peyman Barandah blev dømt til døden.

De juridiske forhold omkring Peymans dødsdom er under al kritik. De er i strid med internationale principper om behandling af mindreårige, der også forbyder at mindreårige dømmes til døden. Sidste år erklærede de iranske myndigheder endvidere overfor FNs børnekomité, at alle mindreårige vil få mulighed for at få genbehandlet deres sag. Det sker desværre ikke. Peyman Barandah har appelleret sin sag tre gange, men har alle gange fået afslag på en genprøvning.

Hvad gør Amnesty?

Amnesty International lægger pres på de iranske myndigheder, så de lever op til international lovgivning og deres løfter til FN. Vi arbejder både på Peymans sag specifikt, men selvfølgelig også for, at de iranske myndigheder generelt behandler børn bedre i retssystemet. Peymans sag er desværre ikke unik: I dag sidder der mindst 90 personer på dødsgangen i Iran, som var under 18 år, da forbrydelsen fandt sted.

Der er dog ét lyspunkt: Vi tror på, at de iranske myndigheder kan rykkes. Efter pres fra Amnesty fik iranske Saman Naseem en ny retssag. Saman var dømt til døden, efter han blev tortureret til at tilstå drabet på en soldat som 17-årig. Du kan læse Samans tak på vores internationale side.

Et internationalt pres kan altså gøre en forskel. Lad os være din stemme – skriv under for, at Peyman ikke henrettes, men får en ny retssag samt at anklagerne om tortur undersøges.