6. april 2017  

Tibetaneren Tashi Wanchuk risikerer 15 års fængsel. Officielt for at ”opfordre til separatisme”, uofficielt for sit fredelige arbejde for, at tibetanske børn kan blive undervist i deres sprog og kultur.

Opdatering

God nyhed 10. marts 2021
Tashi Wangchuk’s er blevet løsladt, efter at have afsonet fem år i fængsel, fordi han arbejdede for at få det tibetanske sprog på undervisningsskemaet i Tibet.

August 2017
Tashis sag bliver kontinuerligt udskudt af myndighederne. Vi følger sagen nøje og lægger fortsat pres på myndighederne. 

Tashi Wanchuk arbejder for, at børn i tibetansk befolkede områder kan blive undervist i tibetansk. I dag er mandarin det eneste tilladte undervisningssprog. På sociale medier fortæller Tashi, at mange tibetanske børn er ude af stand til at tale deres modersmål flydende. Han er bekymret for, at den tibetanske kultur langsomt udslettes. 

I 2015 producerede New York Times en kort dokumentarfilm, ”A Tibetan’s Journey for Justice”. Filmen viser, hvordan Tashi rejser til Beijing for at søge juridisk bistand til at lægge sag an mod lokale embedsmænd på grund af forbuddet mod undervisning i tibetansk. Filmen viser, at ikke et eneste advokatfirma vil tage sagen, og at den statsstøttede tv-station CCTV nægter at dække situationen, trods Tashis opfordring. 

Politiet anvendte optagelserne som dokumentation for, at Tashi bevidst havde opildnet til ”separatisme” ved at forsøge at miskreditere den kinesiske regerings internationale image og dens politik for etniske minoriteter. Han blev anholdt i januar 2016 under mistanke for netop at ”opfordre til separatisme”, men han har stadig ikke modtaget en officiel anklage. Han har siddet varetægtsfængslet i mere end et år, mens politiet samler ”beviser”.

Anklaget = dømt

I Kina er der meget stor sandsynlighed for, at du bliver dømt, hvis din sag først kommer for retten. Ifølge officiel kinesisk statistik blev 99,92% af de anklagede i 2015 fundet skyldige. Hvis Tashi dømmes for ”opfordring til separatisme”, risikerer han 15 år i fængsel. 

Ifølge vores undersøgelser bliver etniske tibetanere i Kina diskrimineret i forhold til deres religions-, ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed. Tibetanske munke, forfattere, demonstranter og aktivister bliver jævnligt tilbageholdt som følge af deres fredelige aktiviteter.

Den kinesiske regering har i de seneste år vedtaget og udarbejdet en række begrænsende love og regler under påskud af at ville øge den nationale sikkerhed. Amnesty International har dokumenteret flere tilfælde, hvor de nye regler og love er blevet misbrugt til at lukke munden på kritikere og slå ned på menneskerettighedsforkæmpere. Især forfattere, bloggere, journalister, akademikere og whistleblowere rammes, men også andre kinesiske borgere kommer i klemme. 

Amnesty International betragter Tashi Wangchuk som samvittighedsfange.