Senest opdateret: 3. august 2022
Ligesom mange andre LGBTI+ personer i Polen bliver 21-årige Aleks udsat for chikane – både af befolkningen og af politiet. I dag bor han i Wales og tør ikke rejse hjem. Kræv, at Polen beskytter LGBTI+ personer.
”Jeg ville ønske, det var trygt for mig at flytte hjem”, siger polske Aleks Wentykier.
Han flyttede til Wales for at studere, og fordi han ikke føler sig tryg som queer og transmand i Polen.
Det er ikke svært at forstå, hvorfor Aleks følte sig utryg i Polen:
- Hundredvis af regioner er blevet erklæret for LGBTI-frie zoner.
- Ledende politikere har fremsat homofobiske og diskriminerende udtalelser.
- Hadefulde ytringer mod LGBTI+ personer florerer både online og i det offentlige rum.
- LGBTI+ personer udsættes for fysisk vold, trusler og chikane.
Sig fra over for hadforbrydelser begået mod Aleks og andre LGBTI+ personer i Polen – skriv under på aktionen nu!
Jeg bliver ofte chikaneret, truet og udsat for vold. Folk kan sige ting som, at jeg ikke hører til her, at jeg burde dø.
Aleks (21)
Anholdt for at bære regnbuefarver
Aleks stod ved siden af en demonstration i Polen, iført en regnbuefarvet maske. Han deltog ikke i demonstrationen og var på vej hjem. Pludselig mærkede han en hånd på sin skulder. Da han vendte sig om, stod der en politimand med et strengt udtryk i ansigtet.
”Jeg blev taget med på politistationen og anklaget for at være uhøflig over for politiet, hvilket slet ikke er sandt,” siger Aleks.
Senere kom det frem, at politiet kun havde taget ham med, fordi han havde noget regnbuefarvet på. Politiet var blevet bedt af myndighederne om at anholde enhver, der bar noget med regnbuefarver.
”Herefter blev mine fordomme mod politiet i Polen kun skærpet. Jeg føler mig ikke tryg, når politiet er i nærheden,” siger Aleks.
Han fortæller om en anden hændelse, hvor han blev skubbet og chikaneret inde i en butik. Han meldte sagen til politiet, men sagen blev kort efter henlagt.
”Det er meningen, at politiet skal beskytte os, men de gør det modsatte. Jeg føler ikke, det giver mening at melde vold eller chikane. De er ligeglade,” siger han.
Her kan du læse Amnestys seneste rapport om, hvordan det er at være LGBTI+ person i Polen:
LGBTI+
Det er en menneskeret at kunne være den, man er, og elske den man vil.
Alligevel bliver mennesker diskrimineret og forfulgt – bare for at være sig selv.
Læs mere her >
Chikane er en del af hverdagen
Som transmand i Polen er chikane en del af hverdagen – både fra politiet og andre.
Aleks mener, at den konservative regering har gjort folk endnu mere anti-LGBTI, end de var før. Det er nærmest blevet “stuerent” at være homofobisk, når præsidenten også er det.
”Jeg føler ikke, at jeg kan gå op til nogen her i Polen og være mig selv, for man ved aldrig, hvilke holdninger folk har. Det føles ikke sikkert,” siger Aleks.
Det betyder derfor ekstra meget for Aleks, når han ser andre iført regnbuefarver:
”Jeg er glad og føler mig mere tryg, når andre har regnbuefarver på. Jeg er ret genert, så jeg går ikke nødvendigvis hen og siger hej, men jeg har det godt, når jeg ser det,” siger han.
Vores krav
Vi kræver, at regeringen i Polen:
- tilføjer seksuel orientering, kønsidentitet og kønskarakteristika i straffeloven som et potentielt motiv til en hadforbrydelse og hadefulde ytringer
- støtter op om LGBTI+ organisationers arbejde
- møder transkønnede, der ønsker at skifte køn, med respekt
- beskytter Pride-deltagere og andre forsamlinger af LGBTI+ personer
- stopper med at forfølge LGBTI+ aktivister for deres fredelige aktivisme
Håb for fremtiden
Aleks håber, at Polen vil ændre sig til det bedre for queer-personer, og at han kan flytte tilbage til sit hjemland.
”Jeg savner mine venner og mit gamle liv. Her i Wales har jeg været nødt til at starte forfra, og det kan være meget ensomt,” siger Aleks.
”Jeg håber, at der kommer en dag, hvor jeg kan flytte tilbage til mit hjemland og føle mig tryg. Jeg vil gerne tilbage, men ikke som tingene er nu,” tilføjer han.
Det er vigtigt, at vi forsvarer rettighederne for dem, der bliver angrebet udelukkende på grund af, hvem de elsker, og hvem de er. Skriv under på aktionen nu.
Hvorfor skal jeg skrive under?
Amnesty Polen har i den grad brug for andre europæiske landes støtte og opbakning. Sammen kan vi vise de polske myndigheder, at vi i Europa ikke vil acceptere brud på menneskerettighederne.
EU har tidligere lagt pres på Polen, hvilket har betydet, at flere regioner har trukket deres LGBT-fri zoner tilbage. Derfor kan vi se, at internationalt pres virker.
Hvad sker der med din underskrift?
Vi sender underskrifterne til Polens indenrigsminister, Mariusz Kamiński. Vi planlægger også en overlevering af underskrifterne på den polske ambassade i slutningen af august.
Polen
Polske myndigheder øger både kontrol og overvågning i landet. De hårdest ramte er LGBTI+ personer, kvinder og minoriteter.
Pride-arrangører i Polen oplever at blive angrebet af voldelige grupper, og at lokale myndigheder stiller urimelige betingelser for at kunne gennemføre en Pride-parade.
Læs mere her >
Opdateringer
30. august 2022: Amnesty Danmark har overleveret underskrifterne på den polske ambassade
Den polske ambassadør tog imod de 38.140 underskrifter fra danskerne med et klart budskab til den polske regering om, at de skal forbedre forholdene for LGBTI-personer i Polen.