9. april 2025  
© Erdem Sahin/EPA/Ritzau Scanpix
Tyrkiet:
Tyrkiet:
Stop regeringens angreb på politisk og folkelig modstand
Stop regeringens angreb på politisk og folkelig modstand

Demokratiet er under stærkt pres i Tyrkiet, hvor regeringen med præsident Erdogan i spidsen slår hårdt ned på fredelige demonstranter og anholder politiske modstandere og journalister. Det er en bekymrende udvikling, som skal standses. Skriv under på vores aktion og vær med til at lægge pres på Tyrkiets regering!

Sikkerhedsstyrker, der gennembanker demonstranter med knipler og sparker dem, mens de ligger ned. Ulovlig brug af peberspray, tåregas, vandkanoner og plastickugler, der bliver affyret på kort afstand og medfører alvorlige skader på både ansigt og krop.

Det er virkeligheden for borgerne i Tyrkiet, der i kølvandet på fængslingen af Istanbuls borgmester Ekrem Imamoglu den 19. marts er gået på gaden over hele landet for at protestere mod, at præsident Erdogans største rival er blevet sat i fængsel – sandsynligvis fordi han havde gode chancer for at vinde næste præsidentvalg.

Vores krav

De tyrkiske myndigheder skal:

  • øjeblikkeligt stoppe sikkerhedsstyrkernes og politiets brug af unødvendig og vilkårlig magtanvendelse
  • løslade alle de mennesker, der er blevet uretmæssigt fængslet for at bruge deres ytringsfrihed
  • respektere og beskytte retten til at forsamle sig fredeligt
  • øjeblikkeligt ophæve forbud mod demonstrationer
  • undersøge al vold og magtanvendelse mod demonstranter og stille gerningsmændene til ansvar.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift er med til at lægge pres på de tyrkiske myndigheder og viser dem, at mange mennesker holder øje med, hvordan de behandler fredelige demonstranter og andre kritiske røster i landet.

Hvad sker der med min underskrift?

Antallet af underskrifter afleveres til Tyrkiets ambassade i Danmark.  

Mere end 1100 mennesker tilbageholdt

Ifølge myndighederne er Imamoglu blevet fængslet under en lov, der skal stoppe kriminelle organisationer i at tjene penge, og han er blevet anklaget for ”bestikkelse”, ”bedrageri” og ”ulovlig anskaffelse af personlige data og aftalt spil ved udbud”.
Efter Imamoglus anholdelse er 1133 demonstranter blevet tilbageholdt under de storstilede protester, der hurtigt bredte sig over hele landet.

Uafhængige medier straffet

Den hårde kurs mod fredelige demonstranter er blevet fulgt op af voldsomme angreb og et uhørt pres på uafhængige medier og journalister, som er blevet opfordret til at sikre sig, at deres dækning ”forbliver fri for politisk bias”. De har samtidig fået at vide, at overtrædelser vil medføre høje straffe, herunder inddragelse af sendelicenser. Det er allerede sket. Den 21. og 27. marts blev tv-kanalerne Halk TV, SCZ TV, Tele 1 og Now TV straffet med bøder og fik deres sendetilladelse suspenderet i op til ti dage.

Journalister anholdt og overfaldet

Derudover er mindst 11 lokale journalister blevet anholdt i Istanbul og Izmir på grund af deres rapportering om protesterne, og syv af dem blev varetægtsfængslet den 25. marts for angiveligt at have overtrådt loven om møder og demonstrationer. De blev løsladt to dage efter, men afventer en retssag.

Samtidig er mindst ti lokale journalister blevet fysisk overfaldet af politiet, mens de dækkede protesterne i Istanbul, og forsøget på at kontrollere nyhedsstrømmen er også gået ud over udenlandske journalister. Blandt andet kunne BBC den 27. marts berette, at deres korrespondent Mark Lowen blev tilbageholdt på sit hotel og senere sendt ud af landet, fordi han ”var en trussel mod den offentlige ro og orden”.

Myndigheder kontrollerede nyhedsstrømmen

De tyrkiske myndigheder forsøgte også at forhindre borgenes adgang til information ved at skrue ned for båndbredden på internettet klokken syv om morgenen den 19. marts, hvor borgmesteren i Istanbul og andre blev fængslet. Det varede i 42 timer og medførte, at folk havde sværere ved at gå ind på sociale medier og nyhedssider end normalt. Samtidig blev mere end 700 journalisters, aktivisters og oppositionspolitikeres konti på X blokeret, og sociale medie-platforme fik ordre om at blokere for al protestrelateret indhold.