21. december 2020  

To mænd og en kvinde står til at blive henrettet i de sidste uger af Trumps regeringsperiode. Stop henrettelserne – skriv under på aktionen nu!

Opdatering

JANUAR 2021: Desværre blev alle tre henrettelser gennemført, hvilket bragte det samlede antal henrettelser op på 13 i det sidste halve år af Trumps regeringsperiode.

Sagerne var præget af vilkårlighed, manglende juridisk støtte og forskelsbehandling på grund af race. Sagerne involverede desuden personer med psykiske sygdomme og handikap i strid med international lov og standarder.

Amnesty er imod dødsstraf uanset forbrydelsens omfang. Vi kæmper videre for at sætte en stopper for dødsstraf i USA. 


Efter 17 års pause genoptog Trump føderale henrettelser i juli i år. Hvis alle planlagte henrettelser bliver gennemført, vil Trump-administrationen have godkendt 13 føderale henrettelser på bare syv måneder. Det er rystende tal, når man sammenligner med, at der i de seneste 43 år har været tre føderale henrettelser i alt.

Hvad er en føderal henrettelse?

I USA kan man blive idømt dødsstraf på forskellige niveauer: På føderalt niveau (statsligt), på delstatsniveau og i militæret. Mens det ikke er alle delstater, der praktiserer dødsstraf, kan alle idømmes dødsstraf under de føderale myndigheder. Føderale henrettelser er ikke særligt almindelige.

Dødsstrafsystemet er dybt problematisk

De seneste syv måneders henrettelser har ikke kun sat fokus på den uretfærdighed og vilkårlighed, der præger USA’s dødsstrafsystem, men også på Trump-administrationens manglende evne til at overholde international lov og standarder, som skal beskytte rettighederne for dem, der er havnet på dødsgangen.

Racemæssig forskelsbehandling, domsfældelse over mennesker med alvorlige psykiske handicap og manglende juridisk hjælp er bare nogle af de faktorer, der har bidraget til uretfærdige afgørelser om liv eller død.

Henrettelser godkendt i overgangsperiode

For første gang i over 130 år er amerikanske føderale henrettelser blevet godkendt i en præsidentiel overgangsperiode.

Alle tre henrettelser er sat til at finde sted kun få dage inden Joe Biden bliver indsat som præsident den 20. januar. Biden, som i årtier var tilhænger af dødsstraf, har nu sagt, at han ønsker at afskaffe føderale henrettelser, når han tiltræder som præsident.

USA bryder med globale tendenser

USA går imod den globale tendens, hvor færre lande bruger dødsstraf. I dag har 142 lande afskaffet dødsstraf ved lov eller i praksis. Dødsstraf er og bliver aldrig løsningen.

Amnesty International modsætter sig dødsstraf i alle tilfælde uden undtagelse. Det er en krænkelse af retten til liv og den ultimative grusomme, umenneskelige og nedværdigende straf.

Vores krav

  • Stop alle planlagte føderale henrettelser
  • Fjern tilladelsen til at anmode om dødsstraf i igangværende retssager
  • Igangsæt en grundig gennemgang af det amerikanske dødsstrafsystem

Hvad sker der med din underskrift?

Vi overleverer underskrifterne til justitsministeren i USA. 

Få overblikket over de tre dødsstrafssager

Lisa Montgomery er sat til at blive henrettet 12. januar 2021. Hun er dømt for mordet på en gravid kvinde. Hun er den første kvinde, der står til at blive føderalt henrettet siden 1953. Montgomery har haft en traumatisk barndom. Ifølge hendes advokat blev hun som helt ung tvunget ud i sexarbejde. Hun lider af posttraumatisk stress og har behov for anti-psykotisk medicin. Ved retssagen undlod hendes tidligere advokat at præsentere juryen for beviser på hendes traumer og psykiske sygdom.

Corey Johnson blev dømt for mordet på syv personer i forbindelse med narkotikahandel. Han er sat til at blive henrettet 14. januar 2021. Corey Johnson er ifølge sine advokater mentalt retarderet, men hverken jury eller domstol har taget dette i betragtning. I henhold til føderal lov og en afgørelse i Højesteret, burde Johnsons handicap betyde, at han ikke kan henrettes.

Dustin Higgs blev dømt for kidnapning og mord på tre unge kvinder. Han er sat til at blive henrettet 15. januar 2021. Hans advokat udtaler, at alle vidner er enige om, at Dustin Higgs ikke dræbte nogen, men at gerningsmanden var hans medtiltalte, Willis Haynes, som blev idømt livstid i fængslet.

Opdateringer

Juli 2021: Ny regering sætter dødsdomme på pause

Efter den foregående føderale regering udførte 13 henrettelser på seks måneder, indførte landets nuværende regering i juli 2021 et moratorium på henrettelser.

Det betyder, at gennemførelsen af føderale dødsdomme er blevet sat på pause. Amnesty arbejder videre for, at det midlertidige stop for henrettelser gøres permanent, og at dødsstraf afskaffes i USA.