Hver dag bliver folk henrettet og dømt til døden. Ofte efter uretfærdige retssager eller for forbrydelser, som ikke burde være kriminelle.
Om dødsstraf
Selvom flere og flere lande afskaffer dødsstraf, er der stadig 56 lande, der straffer mennesker ved at hænge, halshugge eller skyde dem, ved at give dem en dødelig indsprøjtning eller fiksere dem i en elektrisk stol.
579 henrettelser
579 mennesker blev henrettet i 2021, viser Amnesty i en ny rapport. Dermed er antallet af dokumentérbare henrettelser steget med 20 procent i forhold til forrige år.
Over halvdelen af henrettelserne fandt sted i Iran, hvor mindst 314 mennesker blev hængt. Sammen med Egypten og Saudi-Arabien stod Iran for 80 procent af de henrettelser, der fandt sted i 2021.
Iran falder i øjnene, når man ser på de tilgængelige tal, men i virkeligheden er Kina sandsynligvis det land i verden, der henretter allerflest.
Tusindevis formodes hvert år at blive dødsdømt og slået ihjel af de kinesiske myndigheder, men ligesom Nordkorea og Vietnam hemmeligholder Kina sine officielle dødsstrafstatistikker.
Vores arbejde
Amnestys researchere dokumenterer dødsdomme og henrettelser og monitorerer situationen i de lande, der nægter at udlevere officielle tal. Samtidig laver kollegaer i blandt andet USA et insisterende lobbyarbejde for at påvirke myndighederne.
Vi har brug for din støtte til at kunne fortsætte arbejdet!
Sådan arbejder Amnesty
- Vi efterforsker og afslører brud på menneskerettighederne. Vores efterforskere er dér, hvor det sker: I krigszoner, fangelejre og andre steder, hvor mennesker er udsatte. De er i kontakt med mennesker berørt af situationer, og de dokumenterer hændelser – ofte mens krig og uroligheder udspiller sig for øjnene af dem.
- Vi informerer resten af verden og stopper magtmisbrug. Så snart vi har dokumentation og bevis for overgreb eller diskrimination, sørger vi for, at sandheden kommer frem. Vores efterforskningsteam udarbejder rapporter, analyser og pressemeddelelser i kampen for at oplyse omverdenen.
- Vi beskytter udsatte menneskers rettigheder. Når et menneskes liv er i fare, starter vi hasteaktioner og underskriftskampagner, der bakkes op af folk fra hele verden. Denne mobilisering lægger stort pres på magtudøvere, og således støtter vi op om mennesker, der er uskyldigt fængslet, risikerer dødsstraf eller har fået frataget deres rettigheder.