Hadtale rammer ikke kun den enkelte, men er et angreb på vores demokrati. Når få menneskers hadtale får lov at leve frit uden konsekvenser, får det flertallet til at tie og truer ytringsfriheden: Retten til at tale – uden frygt.
De skriver, at jeg er grim, og jeg burde dø, at mine forældre ikke kan lide mig og burde være skuffede over, at jeg har skiftet køn. At jeg ikke burde leve mere.
LGBTI+person
Beskeder som disse er for mange mennesker en del af dagligdagen på sociale medier. Men hadtale er ikke bare ord. Hadtale skaber frygt og indskrænker vores ytringsfrihed og liv. Amnesty International Danmarks dokumentation viser, at 63% har afholdt sig fra at deltage i en debat, fordi de frygter for hadtale. Det har store konsekvenser for individet, men også for samfundet, da frygten for hadbeskeder får flertallet til at tie.
Mød Nafisa
”Med alderen og med årene har jeg faktisk bare trukket mig. Fordi jeg ikke tør. Jeg tør ikke skrive noget – og så have fokus fjernet fra det, jeg siger,” fortæller Nafisa, som er en af mange danskere, der er blevet udsat for hadtale.
Hadtale rammer især kvinder og minoriteter og er ulovligt, da den opfordrer til vold eller lægger grupper for had. Men meget få anmelder hadtale, og endnu færre sager ender med dom. Samtidig beskytter loven ikke tilstrækkeligt mod fx hadefulde beskeder i private indbakker.
Det er blandt andet det, Amnesty arbejder for at ændre.
Vi har brug for dig!
Vi kan ikke stoppe hadtale fra i morgen, men med din støtte kan vi lave store ændringer.
Din støtte betyder, at vi kan:
- Dokumentere konsekvenserne af hadtale gennem personlige beretninger og data.
- Skabe bevidsthed og viden om rettigheder.
- Påvirke politiske beslutningstagere for at styrke lovgivningen mod hadtale.
- Beskytte ytringsfriheden og retssikkerheden for ofre for hadtale.
- Oplyse offentligheden og skabe debat om hadtale og dens konsekvenser.
Støt Amnestys arbejde i dag og vær med til at beskytte ytringsfriheden og skabe et mere trygt samfund.
Had stopper her. Sammen kan vi gøre en forskel.