Fem om samtykke

Vi skal fejre Danmarks nye samtykkelovgivning! Derfor har vi sammensat denne liste, som vi synes virkelig understreger vigtigheden af lovgivningen. God læsning!

1. ‘Samtykket’ af Vanessa Springora

Bogen, der sendte chokbølger gennem Frankrig. Springora tager kontrollen tilbage og beretter om sit langvarige seksuelle overgreb af den 50-årige G.M., en berømt fransk forfatter, som hun mødte da hun var 13. Hun troede det var ægte kærlighed, og hendes mor gav hende endda lov til at flytte ind på han hotel. Hun jages stadig af hændelserne og kæmper med at komme over det. 

2. ‘What We Talk About When We Talk About Rape’ af Sohaila Abdulali

Forfatteren blev som teenager udsat for en gruppevoldtægt i Bombay. Hun var dybt frustreret over den manglende diskussion om voldtægt i Indien, og skrev en artikel, hvor hun satte spørgsmålstegn ved måden hvorpå voldtægt og voldtægtsofre opfattes. 30 år efter, gik hendes historie viralt efter en gruppevoldtægt i Delhi i 2012 og offentlighedens forargelse. I denne bog bruger hun sin egen erfaring og sit arbejde med hundredevis af voldtægtsofre. Hun forsøger at ændre samtalen omkring voldtægt, og stiller spørgsmål om problemet til kvinder, mænd, politikere, lærere, forfattere, sexarbejdere, ofre, familier og mange andre, for at undersøge hvad de tænker. Et magtfuldt værktøj til at blive meget klogere på voldtægt.

3. ‘Klubben’ af Mathilda Guvstavsson

I flere årtier havde en velkendt  kulturprofil, hvis prestigefyldte klub tiltrak medlemmer af det Svenske Akademi, været omgivet af frygter om misbrug. I november 2017, blev Matilda Gustavssons rapport om den kulturelle profil udivet i Dagens Nyheter, hvori atten kvinder vidnede om voldtægt, trusler og chikane. Efter dette, fulgte en række begivenheder, som fik en af verdens mest rigeste kulturinstitutioner til at gå i knæ. I denne bog fortæller Gustaavsson om afdækningen alf sagen, som skaffede hende Sveriges Cavling-pris, Store Journalistpriset.

4. ‘Know My Name: A Memoir’ af Chanel Miller

Chanel Miller blev kendt som ‘Emily Doe’ da hun chokerede alle med et brev. Brock Turner fik blot seks måneders fængsel efter at have overgrebet sig seksuelt på hende. Hendes vidnesbyrd kom på BuzzFeed og gik viralt – set af 11 mio. mennesker på blot fire dage. Det inspirerede mennesker verden over, og var også en del af at få ændret loven om voldtægt i Califorrnien, samt dommeren i sagen afsat. Nu kaster hun ‘Emily Doe’ navnet fra sig, og deler sin historie og traumet, der stadig følger hende. Læs den, hvis du vil gentænke hvordan vi snakker om og forstår seksuelle overgreb.

5. ‘Min mørke Vanessa’ af Kate Elizabeth Russel

Da Kate Elizabeth Russel begyndte på denne roman troede hun, at hun skulle fortælle en kærlighedshistorie. Undervejs indså hun dog, at det slet ikke var sådan. Historien handler om den 15-årige Vanessa, som træder ind i et forhold med sin meget ældre underviser. 17 år senere anklages han for seksuelt ovegreb af en anden tidligere elev, og Vanessa kan ikke undgå at gentænke forholdet og sin egen rolle – pludselig indser hun, hvad der reelt skete. 

Mens Russel lagde en sidste hånd på bogen, begyndte MeToo-bevægelsen for alvor – og pludselig indså hun vigtigheden i historien.

Fotos: saxo.com, amazon.com