Her er vores bud på en top ti over de bedste bøger, både inden for skønlitteraturen og faglitteraturen, der handler om menneskers kamp for retfærdighed – til inspiration og din indre aktivist!

Skønlitteratur

1. “Mosquito”, Roma Tearne
Theo Samarajeeva er en internationalt anerkendt romanforfatter, der vender tilbage til sit hjemland Sri Lanka for at undslippe tabet af hans kone og blive inspireret af øernes naturlige skønhed. Nulani Mendis er en ung og tilbagetrukket spirende kunstner, forsømt af sin mor efter sin fars brutale mord og overvåges nøje af sin giftige onkel. Roma Tearnes første bog, fortæller en magtfuld historie om kærlighed, tab og eksil på en ø, der emmer af brutal konflikt.

2. “The Help”, Kathryn Stockett
Denne romans hjerteskærende fortælling om livet som stuepige i 1960’erne, skildrer livet og de ekstremt uretfærdige livsbetingelser af afroamerikanske kvinder i det segregerede syd liger før borgerrettighedsrevolutionen i USA.                                                                          

3. “1984”, George Orwell
George Orwells dystopiske fantasi er en stærk advarsel mod totalitære samfund og restriktioner for tankefrihed. Dette klassiske værk maler et mørkt billede af, hvordan statslig overvågning og propaganda kan true sandheden, retfærdighed og vores grundlæggende menneskerettigheder.

4. “Dræb ikke en sangfugl”, Harper Lee
Denne Pulitzer-prisvindende roman fokuserer på retssagen mod en afroamerikansk mand, der med urette anklages for at voldtage en hvid kvinde. Han forsvares af fortællerens far, Atticus Finch – en karakter, der anerkendes for hans moralske integritet. Romanen bruges over hele verden til at lære om borgerrettigheder og historien om raceforhold i Amerika.

5. “The Moonlit Cage”, Linda Holeman
Moonlit Cage er den fascinerende historie om Darya, en ung afghansk pige, der betragtes som værdiløs, forbandet og foragtet af sin familie. Hun tager på en hård rejse, der fører hende fra de utilgivelige dale og bjerge i Afghanistan til det 19. århundrede London, og hjertet af det britiske imperium. Holemans historiske fiktionbøger udforsker kvinders oplevelser i det 18. og 19. århundrede, og hun er forfatter til den internationale bestseller ‘The Linnet Bird’.

Faglitteratur

1. “I Am Troy Davis”, Jen Marlowe, Martina Davis-Correia og Troy Anthony Davis
Historien om en ikonisk mand, der blev ansigtet for kampagnen mod dødsstraf i Amerika. I Am Troy Davis tager os ind i et ødelagt retssystem, hvor liv og død hænger i balance. Det er også et inspirerende vidnesbyrd om familiens ukuelige bånd, kærlighedens modstandsdygtighed, og at selv når ​​retfærdighed ikke sker fyldest, vil stemmer fra hele verden rejse sig sammen i kor og proklamere: “I am Troy Davis,” I stand with you.

2. “Fearless Fighter”, Vera Chirwa
I Fearless Fighter taler Chirwa om sin fortid med enormt mod og humor. Denne magtfulde og bevægende bog fejrer hendes resultater og opfordrer til større opmærksomhed omkring de risici, som menneskerettighedsforkæmpere står over for overalt i verden.

3. “I Am Malala”, Malala Yousafzai
Da Taliban tog kontrol over Swat-dalen, talte en pige ud. Malala Yousafzai nægtede at blive tysset og kæmpede for sin ret til en uddannelse. Tirsdag den 9. oktober 2012 betalte hun næsten den ultimative pris. Hun blev skudt i hovedet, mens hun tog bussen hjem fra skole, og få forventede, at hun ville overleve.

4. “Taking a Stand: The Evolution of Human Rights”, Juan E Mendez
Mendez er en førende menneskerettighedsadvokat og aktivist, der i øjeblikket arbejder som FN’s special rapporteur for tortur. Han var selv samvittighedsfange og et offer for tortur under Argentinas militære diktatur, og denne bog giver en øjenåbnende førstehåndsberetning om hans kamp mod menneskerettighedskrænkelser og straffrihed.

5. “Read & Riot: A Pussy Riot Guide to Activism”, Nadya Tolokonnikova
Nadya Tolokonnikova, grundlægger af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot, er en kreativ aktivist, professionel demonstrant, stærk feminist, chokerende billedkunstner og en force to be reckoned with. Read & Riot er opbygget omkring Nadyas ti regler for revolution (Be a pirate! Make your government shit its pants! Take back the joy!) og illustreres med eksempler fra hendes ekstraordinære liv og filosofier fra andre revolutionære aktivister gennem historien. Den giver os en forfriskende model for civil ulydighed ved at understrege vores ret til at stille spørgsmål til enhver status quo og gøre politisk handling spændende – og endda sjov.