Hverdagens Justice Warriors

Her får du inspiration til, hvordan du kan kæmpe for retfærdighed i hverdagen.

KÆMPER FOR KLIMAET

Klimaet er i krise, men politikerne gør alt for lidt for at hjælpe det, mener 19-årige Adrian Preisler. Han er en del af ’Fridays for Future’, som især er kendt for at arrangere klimademonstrationer og kræve, at politikerne tager ansvar. Adrian mener, at klimaaktivisme er for alle – og ”at vi alle har mulighed for at handle”. 

Menneskerettighed:
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 2, 3, 17, 25

Foto: Lene Vendelbo

BLEV HØRT SOM ELEV

Mille Mikkelsen ville gerne have indflydelse som elev. Så nu sidder hun i bestyrelsen i Danske Skoleelever og kæmper for, at elever får en god skoledag. Hør Mille fortælle

Menneskerettighed:
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 19, 20

Foto: Amnesty International Danmark

GRØNLÆNDER RAPPER MOD FORDOMME

Den grønlandske rapper Josef Tarrak Petrussen har oplevet at blive kaldt for eskimoperker. Det fik ham til at skrive en rap, som både gør op med de fordomme, som danskere har over for grønlændere og omvendt. Se musikvideoen

Menneskerettighed:

FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 2

Foto: Rebecca Gustafsson

KROPSPOSITIVIST & KUNSTNER

Camilla Lovmand hylder mavedeller og store lår. Camilla på 23 blev syg i jagten på at blive tynd. I dag hylder hendes kunst kroppen i alle former. Læs mere om Camilla her

Menneskerettighed:

FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 2

TIL KAMP MOD HOMOFOBI

FCK’s Viktor Fischer kæmper for, at ordet ’homo’ stopper med at være et skældsord i dansk fodbold. Se video, hvor han forklarer, hvorfor det er en kamp, han har valgt at tage.

Menneskerettighed:

FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 2

Foto: FCK

FOKUS PÅ DANMARK SOM SLAVENATION

Kunstneren Jeannette Ehlers konfronterer danskerne med vores kolonihistorie, hvor vi holdt mennesker i slaveri i Dansk Vestindien. I 2018 opførte hun sammen med La Vaughn Belle skulpturen I Am Queen Mary. Skulpturen er den første offentlige kollaborative skulptur om den danske kolonitids indflydelse i Caribien og dem, der kæmpede imod. Queen Mary stod i spidsen for kampen mod de slavelignede forhold på øen i tiden efter, at slaveriet på papiret var ophørt.

Menneskerettighed: 
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 2, 4

Foto: Gonzales Photo/Kasper Månsson Gonzales/Ritzau Scanpix

SOFUS ER AMNESTY AKTIVIST I DANMARK

Sofus Fenger Hove er 17 år og er Youth’er hos Amnesty. Det vil sige, at han en del af de unge i Amnesty Youth, der arbejder for at fremme menneskerettighederne i verden.
”Jeg startede med at gå op i menneskerettigheder efter, at min lærer i 7. klasse viste os Amnesty Internationals arbejde og satte os til at skrive breve til nogle af de mennesker, som har oplevet at få sine menneskerettigheder brudt.” 

Se video med Sofus

Menneskerettighed:
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, alle artikler.

Foto: Privat

Demonstration mod udvisning af flygtningefamilie

Alaa og hendes familie stod til at skulle udvises fra Danmark. Men det mente Alaas venner ikke kunne være rigtigt. Så de arrangerede en demo i København og mødtes med flere politikere. Familiens ansøgning om humanitært ophold blev siden genåbnet. Alaas familie har fået at vide, at der går minimum et halvt år mere, før de får svar på, om de kan blive i Danmark.

Læs om demoen og planlægningen

Menneskerettighed:                                                                                                                                                                                         FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, artikel 19 og 20