Overlever efter klimaforandringer: Kæmper for et værdigt liv

Marinel Sumook Ubaldo var kun 16 år, da hun vidste, at hun var nødt til at beskytte sig selv og sit lokalsamfund fra de ødelæggende virkninger af klimaforandringerne.

Den 13. november 2013 overlevede hun tyfonen Yolanda. En af de mest dødbringende tyfoner nogensinde. Alene i Filippinerne døde 6000 mennesker. Marinels landsby blev ødelagt, og en million mennesker mistede deres hjem.

Seks år senere har hun en uddannelse i socialt arbejde. Hun er en kendt ungdomsaktivist og kæmper i sin fritid for lokalsamfundet og deres rettigheder. Det førte hende til New York i 2018, hvor hun foran en tætpakket sal skulle vidne i en undersøgelse af klimaforandringer, og om hvordan de fossile industrier bidrager til disse:

”Jeg er ikke bare en klimastatistik. Min historie er blot en ud af mange, og jeg er her for at tale på vegne af de sårbare og de marginaliserede lokalsamfund – må vores stemmer blive hørt”.

For selv om det er seks år siden, tyfonen rasede, så har den filippinske regering endnu ikke gjort nok for at genopbygge huse, sørge for vand, mad, toiletter og andet, så Marinel og andre overlevere kan leve et værdigt liv.