Risikerer fængselsstraf for at redde liv

I Grækenland risikerer man fængselsstraf, hvis man forsøger at redde liv. Sarah Mardini og Seán Binder har begge arbejdet frivilligt som reddere for en organisation på den græske ø Lesbos. Deres opgave var at holde øje med flygtningebåde, der var i havsnød, og at hjælpe flygtninge.

Nu er de anklaget for spionage, menneskesmugling og for at være en del af en kriminel organisation. Hvis de bliver fundet skyldige i anklagerne, kan de ende med at få en fængselsdom på 25 år. 

De har allerede tilbragt 100 dage i fængsel, men er blevet løsladt mod kaution. 

24-årige Sarah har selv været nødt til at tage en farefuld flugt. Hun flygtede fra borgerkrigen i Syrien i 2015 og krydsede havet til Grækenland i en jolle, der næsten sank. Sammen med sin søster hoppede hun i vandet og slæbte båden i land – og reddede dermed alle i jollen.   

25-årige Seán er nu i Irland. Han siger, at det mest skræmmende ”ikke har været, at de fængslede mig, men at det kan ske for enhver.” Det sker, når regeringer kriminaliserer hjælp til flygtninge i stedet for at gøre mere for at beskytte flygtningenes ret til at finde et trygt sted at leve.