Bliv klogere på anti-racistisk arbejde og aktivisme

Anti-racistisk arbejde og aktivisme starter med at lytte og lære. Vi har samlet en række bøger, podcasts og artikler som kan være en god startpakke for dig, som vil lære mere om – og støtte kampen mod – racisme.

Bøger

Why I Am No Longer Talking to White People About Race af Reni Eddo-Lodge

Reni Eddo-Lodge oplevede, at diskussionen om racisme i Storbritannien primært foregik imellem mennesker, som ikke selv var påvirket af den. Derfor startede hun bloggen ‘Why I’m No Longer Talking to White People About Race’ som nu er udkommet i bogform.

White Fragility af Robin Diangelo

‘White Fragility’ berører de følelser, der opstår i – og står i vejen for en meningsfuld version af – diskussioner om race og racisme. Hun skriver om hvide menneskers vrede, frygt, skam og skyld, og hvordan de følelser står i vejen for reel forandring.

Between the World and Me af Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates forklarer i et brev til sin søn, at myten om USA som mulighedernes land er en løgn. Han berører emner som koloniseringen af oprindelige folks land, slaveriet, Irak-krigen og politivold og beskriver derigennem det amerikanske samfunds undertrykkelse af særligt den sorte del af befolkningen.

The Good Immigrant samlet af Nikesh Shukla

En samling af 21 essays skrevet af forskellige britiske minoritetsstemmer, som undersøger, hvorfor mennesker immigrerer til Storbritannien.

A Burst of Light af Audre Lorde

Lorde er selvproklameret lesbisk feminist og poet. ‘A Burst of Light’ er en samling af essays, som fokuserer på hendes teorier, tanker og oplevelser om race og feminisme.

Me and White Supremacy af Layla F. Saad

En 28-dages udfordring for hvide mennesker, som går ud på lære at agere anti-racistisk, forandre verden og forstå de særlige privilegier, man har som hvid.

Emma Gad for hvide af Anna Neye

Komiker og manuskriptforfatter Anna Neye udfordrer den danske nationale selvforståelse med afsæt i både sine egne oplevelser og strukturel og historisk racisme.

Selvbiografi

The Autobiography of Malcolm X – fortalt til Alex Haley

Skønlitteratur

Little Fires Everywhere af Celeste Ng

Girl, Woman, Other af Bernadine Evaristo

Americanah af Chimamanda Ngozi-Adichie

Artikler

Why you should stop saying “All Lives Matter af German Lopez, bragt på Vox.com

Ibram X-Kendis antiracistiske læse-liste bragt i New York Times

Don’t understand the protests? What you’re seeing is people pushed to the edge, kommentar af Kareem Abdul-Jabbar, bragt i LA Times:

Danske artikler om diskrimination og racisme

Dørmand: Det bliver bare ikke i aften af Jakob Sheick, bragt i Politiken

Jeg er blevet spyttet på og kaldt abe: Sådan oplever 20 danskere racisme i hverdagen af Sebastian Stokkebo Sørensen,bragt på dr.dk

Podcasts

A Weekend of pain and Protests – The Daily (NYT’s daglige podcast)

The death of George Floyd: will anything change? – Today in Focus (The Guardians daglige podcast)

Film

I Am Not Your Negro, dokumentarfilm om James Baldwin

On Intersectionality af Kimberlé Crenshaw

Instagram-profiler

@nowhitesaviours

@fragilewhitegirl

@theconsciouskid

@ihartericka